14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiSvakodnevne navike koje snižavaju nivo energije

Svakodnevne navike koje snižavaju nivo energije

Možda čak niste ni svjesni da navike koje praktikujete negativno utiču na vaš nivo energije.

Grupa ljekara je izdvojila loše navike koje mnogi praktikuju nekoliko puta nedjeljno, a neki i svakodnevno, a koje potajno utiču na smanjenje nivoa energije.

Njihova preporuka je da se ove navike svedu na minimum ili, u idealnom slučaju, potpuno prestanu da ih praktikuju.

Kasno večerate

Uravnotežena ishrana puna hrane je neophodna za održavanje zdravlja i snage, ali hrana koju jedete nije jedini ključni faktor ovdje. Jednako važno je i vrijeme u koje jedete.

“Ćelije u našem tijelu različito metabolišu hranu u zavisnosti od doba dana. Jedenje istog obroka u osam ujutru u odnosu na 18 časova može uticati na sposobnost tijela da je koristi za energiju”, objasnila je dr Meri Valvano.

Ona je dodala da jedenje obroka kasno uveče može “umanjiti nivo šećera u krvi i sposobnost da se dobije optimalna energija iz obroka sljedećeg dana”.

Ne spavate dovoljno

Kasno jedenje može uticati i na kvalitet sna, ističe doktorka. Ona je objasnila da jedenje obroka noću može negativno uticati na prirodni cirkadijalni ritam tijela, prekidajući san i otežavajući kvalitet sna, piše New York Post.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju najmanje sedam sati sna po noći. Ako manje spavate, to je navika koju morate da prekinete da biste imali više energije.

Sjedalački način života

Bez obzira da li radite od kuće ili u kancelariji, sjedalački način života, posebno uz ishranu bogatu šećerom i prerađenom hranom, može smanjiti nivo energije. Da se ​​to ne dogodi, možete vježbati poslije posla.

“Redovno vježbanje može pomoći da se poboljša nivo energije povećanjem protoka krvi i kiseonika do mozga i mišića. Ciljajte na najmanje 30 minuta vježbanja umjerenog intenziteta svakog dana, kao što su brzo hodanje, vožnja bicikla ili plivanje”, primijetila je dr Danijela Kelvas.

Pored vježbanja, na dobar nivo energije tokom dana može uticati i ishrana koja sadrži raznovrsno voće, povrće, integralne žitarice i nemasne proteine. Savjetuje se izbjegavanje previše šećera.

Često pijete energetska pića

Suprotno mišljenju, ljekari tvrde da energetska pića zapravo mogu imati suprotan efekat od onoga za šta su namijenjena.

“Ozbiljniji rizici od kofeina uglavnom su povezani s velikom konzumacijom putem energetskih napitaka i u obliku dodataka ishrani”, tvrdi kardiolog Stiven Devris, prenosi Index.hr.

Ako želite bolju opciju za napitke sa kofeinom, dr Valvano savjetuje da počnete da pijete više čajeva.

“Konzumiranje kofeina iz izvora poput čaja, posebno zelenog čaja, može pomoći u poboljšanju nivoa energije podržavajući mitohondrije, koje su odgovorne za proizvodnju energije u našim ćelijama”, objašnjava ona.

Hronični stres

Nizak nivo energije i umor su poznati neželjeni efekti stresa i emocionalne iscrpljenosti. Ako ste često pod stresom i osjećate se kao da nemate energije, dr Kelvas kaže da ne bi bilo loše da isprobate neke od ovih aktivnosti.

“Vježbajte tehnike upravljanja stresom, kao što su meditacija, duboko disanje ili joga, da biste smanjili nivo stresa i poboljšali energiju”, savjetuje doktor.

Izvor: Nezavisne

spot_img