22.2 C
Travnik
Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaBiznisKako se nositi s toksičnim radnim mjestom: Stručnjak preporučuje sedam strategija

Kako se nositi s toksičnim radnim mjestom: Stručnjak preporučuje sedam strategija

Kada je radno okruženje toksično, napuštanje kompanije djeluje kao razumna odluka. Međutim, ne može se sve okarakterisati kao toksično – često se taj izraz upotrebljava za sve ono što se nekome ne sviđa.

No, postoji pitanje na osnovu kojeg možete shvatiti da li su opravdana negativna osjećanja prema poslu, a to pitanje jeste: Kako se osjećam kada se poslije vikenda vratim na posao? Naime, stručnjak za radnu kulturu Bill Marklein je kazao: “Kultura je ono što srca i želuci zaposlenih osjećaju u noći sa nedjelje na ponedjeljak”.

Stručnjak za marketing, prodaju i finansije David Partain je u autorskom tekstu za poslovni portal Fast Company ukazao da nešto nije u redu ako radnik u nedjelju sjedi kod kuće, strepeći od početka radne sedmice. Za Partaina je to pokazatelj da se mora reagovati.

Partain smatra da nije idealno za svakoga da odmah napusti toksično radno okruženje, bilo zbog toga što bi narušio svoju reputaciju ili bi se doveo u nesigurnu finansijsku situaciju. Shodno tome, istakao je sedam strategija za koje smatra da su korisne onima koji se moraju zadržati na radnom mjestu dok ne pronađu bolju poslovnu priliku.

Uspostavite pozitivne granice najbolje što možete

Iz svog poslovnog iskustva je naučio šta znači uspostaviti pozitivne granice na najbolji mogući način.

“Moj šef i ja smo bili na putovanju kako bi smo redizajnirali internetsku stranicu kompanije. Kazao mi je da mu ne šaljem poruke ili e-mailove nakon 17 sati, jer ih tada neće pregledavati. Iako je to značilo da moram ranije ustati ako želim da promijenim stranicu, njegova jasna očekivanja pomogla su mi da spriječim budući konflikt s njim”, ukazao je.

Prema riječima Partaina, čak i ako je radno mjesto toksično i postoji rizik da dobijete otkaz zbog postavljanja granica, ostanite dosljedni.

Stvorite pozitivno radno okruženje

Napomenuo je da je potrebno da izbjegavate tračeve i glasine, tj. da negativnosti ne nosite svojoj kući.

Koristite rad od kuće

Predložio je rad od kuće kao način da izbjegnete negativnosti na samom radnom mjestu, a to se odnosi i na prethodno spomenute tračeve i glasine.

Vodite dnevnik zahvalnosti

Partain je neko ko 45-minutni put od posla do kuće koristi da zapiše ono za šta je zahvalan tog dana. Tvrdi da mu to pomaže da se izvuče iz svake negativnosti koja se desi pa tako i drugima preporučuje da čine isto.

Napišite pismo

Nadalje, sugeriše i to da napišete pismo o svemu onome što osjećate i mislite. Zatim pismo odložite i pročitajte ga sedmicu poslije.

“Da li se još uvijek osjećate isto? Možda ćete otkriti da je iskustvo o kojem ste pisali bilo jednokratno ili ćete možda shvatiti da biste trebali dodati još nešto. No, zapisivanje pomaže da se zaštitite, odredite prioritete i ne postupate iracionalno”, obrazložio je.

Razgovarajte s nekim

Također je podsjetio da razgovor s kolegama o tome šta se dešava može biti opasnost, jer je teško znati s kim zapravo razgovarate i gdje će informacije završiti. Zbog toga je potrebno da razgovarate s nekim izvan posla, a ko može slušati i dati savjet.

Prakticirajte samopomoć

Partain je naglasio da fizička aktivnost, zdravija prehrana, raniji početak spavanja mogu biti od koristi za fizičko i mentalno zdravlje, odnosno olakšati borbu protiv stresa koji nastaje na toksičnom radnom mjestu.

Izvor: Klix

spot_img