12.6 C
Travnik
Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiŠest ključnih simptoma dijabetesa tipa 2, prema nutricionistici

Šest ključnih simptoma dijabetesa tipa 2, prema nutricionistici

DIJABETES tipa 2 nastaje kada razina šećera, poznatog kao glukoza, u krvi postane previsoka. To povećava naše rizike od opasnih komplikacija. Srećom, prepoznavanje stanja i upravljanje glukozom u krvi zdravim načinom života mogli bi pomoći u izbjegavanju ove prijetnje. Nutricionistica Elizabeth Wall upozorila je da obratimo pozornost na sljedeće ključne simptome:

  • često mokrenje
  • osjećaj jake žeđi i umora
  • neobjašnjiv gubitak težine
  • posjekotine ili rane koje sporo zacjeljuju
  • zamagljen vid
  • učestale gljivične infekcije.

Nutricionistica je objasnila da postoji kombinacija čimbenika koji bi mogli povećati rizik od razvoja ovog stanja. “Pretilost može povećati rizik od razvoja tipa 2, jer to može uzrokovati inzulinsku rezistenciju, ali ako ste pretili, to ne znači da ćete imati ovu bolest”, objasnila je za Daily Express.

Dob i genetika također mogu igrati ulogu u povećanju rizika, ali naše šanse rastu kako starimo.

“Također je uobičajeno vidjeti da, ako roditelj ima dijabetes, dijete ga također može imati”, istaknula je Wall.

Osim toga, dijetetičarka Kiara Lipschitz upozorila je da svi moramo biti proaktivniji u poboljšanju i razumijevanju svoga zdravlja.

Tvrdi da mnogi od nas također ne znaju kako prehrana utječe na naše zdravlje te da možemo imati dijabetes čak i ako imamo niži indeks tjelesne mase ili nižu tjelesnu masu.

“Edukacija o vlastitom zdravlju, umjesto prihvaćanja jedinstvenih savjeta koji odgovaraju svima, od vitalne je važnosti”, zaključila je Lipschitz.

Izvor: Index

spot_img