1.8 C
Travnik
Ponedjeljak, 22 travnja, 2024
NaslovnicaBiHPotrebno izdvojiti pravo bogatstvo: Kvadrat stana i do 8.000 KM!

Potrebno izdvojiti pravo bogatstvo: Kvadrat stana i do 8.000 KM!

Usporeni tempo gradnje i ponude novih stanova vrši pritisak na daljnji rast cijena stanova ili barem njihovu stagnaciju, smatra Osmanbegović

Podaci Agencije za statistiku BiH nisu ohrabrujući kada je riječ o cijenama nekretnina u BiH jer ne pokazuju intenziviranje izgradnje, što bi zaustavilo rekorde kakve smo zabilježili proteklih dana, kada je stan od 120 kvadratnih metara u Sarajevu prodat za čak 1,1 milion KM.

Manje dozvola

Naprotiv, podaci za januar pokazuju pad broja izdatih odobrenja za građenje u odnosu na prosječan broj odobrenja izdatih u 2023. godini za 12,6 posto.

Planirana izgradnja stanova u januaru manja je za 22 posto u odnosu na prosjek iz prošle godine te za 9,1 posto u odnosu na januar 2023.

Stručnjak za nekretnine Dino Osmanbegović kaže da januar nije referentan mjesec.

– Ovo još ništa ne govori, osim da se dodatno usporava tempo gradnje i ponude novih stanova, što vrši pritisak na daljnji rast cijena stanova ili barem njihovu stagnaciju – kaže Osmanbegović.

Iste cijene

A cijene starijih stanova u Novom Sarajevu trenutno iznose 3.700 do 4.500 KM po kvadratnom metru u novogradnji, u rubnim dijelovima grada od 3.500 do 4.000 KM, dok cijene ekskluzivnih stanova u Centru dostižu i 8.000 KM.

Kao zanimljivost, Osmanbegović navodi podatak da su se cijene u starogradnji na Dobrinji skoro izjednačile s cijenama stanova na Grbavici, Čengić-Vili ili u Hrasnom.

S ovakvim tempom gradnje pad cijena stanova možemo očekivati samo uz recesiju i političku nestabilnost. Već ima naznaka usporavanja industrijske proizvodnje i izvoza, a čini se da su kupovine malo usporile. Stalo je i tržište polovnih automobila, ističe Osmanbegović.

Izvor: avaz

spot_img