13 C
Travnik
Petak, 12 travnja, 2024
NaslovnicaBiznis70. godina neodgodivo dobre Bajadere

70. godina neodgodivo dobre Bajadere

Ono što je činjenica jest da ne nosi bez razloga epitet “kraljice pralina”…

Gotovo pa ne postoji osoba na području Lijepe naše, ali i šire, koja nije čula za Bajaderu. Svi znamo da je riječ o najpopularnijoj pralini u Hrvata, bogatog prepoznatljivog okusa, jednostavnog i profinjenog izgleda, a jeste li znali da ove godine slavi svoj 70. rođendan? 

Originalnu slasticu osmislili su Kraševi majstori još 1954. godine. Točna receptura joj je strogo čuvana tajna, a  napravljena je od raskošnog nougata od lješnjaka, badema i najfinijeg kakaa koji zajedno čine kremastu rapsodiju okusa.

Zahvaljujući svom sastavu pogodna je i za vegane.

Bajadera je ujedno i prvi proizvod koji je dobio oznaku Izvorno Hrvatsko još 1997. godine, a s obzirom na svoju neupitnu kvalitetu te dugu tradiciju i danas zasluženo uživa u popularnosti. Zato je i zovemo od milja – kraljice pralina.

Što znači Bajadera?

Ako niste znali, bajadera je naziv za orijentalnu dvorsku plesačicu. Ujedno je to naziv i poznatog bijelog baleta Ludwiga Minkusa čija je praizvedba bila 1877. godine u Boljšoj teatru u Sankt Peterburgu u izvedbi Carskog baleta.

Zavodljivost bajadere leži i u njenom drugom značenju i to za finu svilenu prozirnu tkaninu širokih raznobojnih pruga.

Neki kažu da je riječ došla od drugog naziva za riječ badem – bajam koji predstavlja samu srž ove praline. Bez obzira na etimologiju riječi, svi znamo da nam znači onaj neodgodivo dobar užitak koji se ne čeka.

Novi dizajn

Uz jedan od najpoznatijih brendova veže se i jedan od najprepoznatljivijih vizualnih identiteta.

Najveći obožavatelji Bajadere prvi su prošle godine primijetili promjenu u dizajnu omiljene praline. Redizajn je napravljen ususret njenom okruglom rođendanu, no i dalje odražava dugu tradiciju i prepoznatljivost linija na ambalaži inspirirane samim izgledom proizvoda. 

Idealan poklon – za druge, ali i za sebe

Kroz svojih 70. godina Bajadera je postala i sinonim za idealan poklon ili mali znak pažnje i zahvale dragim ljudima. Iskonski poznavatelji vrhunskih doživljaja znaju da ona nije rezervirana samo „za nekog drugog“ te u njoj neodgodivo i sami uživaju.

Neki bi rekli, čak i na žlicu.

Svjesni su toga i u Krašu pa su za najvjernije ljubitelje Bajadere osmislili i jedinstveni namaz Bajadera koji će vas na jedan novi način odvesti na putovanje okusima nougata od lješnjaka, badema i kakakaa.

Posjetili smo novouređeni KRAŠ & shop na adresi Korzo 2 gdje možete pronaći ovu pravu slatku poslasticu, a pored Bajadera namaza opskrbili smo se i slatkim Bajadera buketima za drage nam osobe, ali i svježe Bajadere iz rinfuze za vlastiti neodgodivo dobar užitak.

Neodgodivo dobra – doista, tko joj može odoljeti, a kamoli se zaustaviti samo na jednoj? Nama to nije pošlo od ruke…

Izvor: Novi list / kraš

spot_img