27.3 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHSlovenci, Indijci i Hrvati tužili BiH, tužbe "teške" više od 2,3 mlrd....

Slovenci, Indijci i Hrvati tužili BiH, tužbe “teške” više od 2,3 mlrd. KM

Po tri osnove zbog objekata u Republici Srpskoj, a po jednoj zbog objekta u TŽ-u

Četiri trenutačna spora zbog kojih je Bosna i Hercegovina tužena po različitim osnovama “teška” su više od 2,3 milijarde konvertibilnih maraka. Informacije su to Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine, piše fokus.ba. Bosnu i Hercegovinu tužili su Slovenci, Indijci i Hrvati. Po tri osnove zbog objekata u Republici Srpskoj, a po jednoj zbog objekta u Tuzlanskoj županiji.

Prema podacima iz Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine, Elektrogospodarstvo Slovenija – Razvoj in inženjering tužilo je Bosnu i Hercegovinu jer se smatra oštećenim zbog ulaganja u Rudnik i Termoelektranu (RiTE) Ugljevik po samoupravnim sporazumima. Navodni prekršitelj u ovom sporu je Republika Srpska, a vrijednost spora je čak 695,175.000 eura. Okončanje ovog spora još se ne nazire.

Skupina tužitelja iz Slovenije, Viaduct Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček, tužila je Republiku Srpsku odnosno Bosnu i Hercegovinu jer se smatraju oštećenima u okviru koncesije za izgradnju hidroelektrane na rijeci Vrbas. Tužba je “teška” 42,600.000 eura, a vrijeme procijenjeno za okončanje spora je kraj 2024. godine. U ovom predmetu uložena je revizija.

Indijci Pramod, Sangeeta, Vartika, Shristi i Divyesh Mittal tužili su državu, odnosno nadležne u Tuzlanskoj županiji jer se smatraju oštećenima prilikom ulaganja u formu Global Ispat i Koksnu industriju Lukavac. Tužbeni iznos je 400 milijuna dolara, a vrijeme procijenjeno za kraj spora je kraj 2026. godine.

Također, i Hrvatska elektroprivreda tužila je Bosnu i Hercegovinu odnosno nadležne u Republici Srpskoj zbog ulaganja u Rudnik i Termoelektranu Gacko po samoupravnim sporazumima, a tužba je “teška” 100 milijuna eura. Iako je navedeno da je ova predmet u fazi mirnog rješavanja spora, nepoznato je kada bi se mogao okončati.

Izvor: vecernji

spot_img