22.2 C
Travnik
Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiKlice leće vrlo su dragocjen izvor biljnih proteina

Klice leće vrlo su dragocjen izvor biljnih proteina

U kombinaciji s cjelovitim žitaricama predstavljaju savršenu osnovu prehrane

Klice leće su mlade sadnice koje su tek iznikle iz sjemenki leće. Poznato je da su ove male klice bogate hranjivim tvarima i nude nekoliko zdravstvenih prednosti.

Proklijale sjemenke biljke leće imaju izvanredna blagotvorna i nutritivna svojstva.

Same ili u kombinaciji s drugim sastojcima, naime, klice leće pravi su prirodni koncentrat bjelančevinamineralnih soli i željeza čija redovita konzumacija pomaže dobrobiti cijelog organizma.

Uzmite u obzir da 100 g leće sadrži više od 23 g proteina, a što ove mahunarke čini jednim od izvora hrane s najvećim udjelom proteina biljnog podrijetla.

Osim svojih zdravstvenih prednosti, klice leće također su vrlo jednostavne za pripremu i kao i mnogi drugi prirodni sastojci za kuhanje vrlo su svestrane i mogu se kombinirati s drugim namirnicama.

Sa žitaricama, na primjer, stvaraju jedinstvena uravnotežena jela sa svim bitnim nutrijentima.

Osim proteina, esencijalnih aminokiselina i vitamina, klice ove mahunarke neiscrpan su izvor željeza: 100 grama klica leće predstavlja, naime, više od 20% prosječne dnevne potrebe odrasle osobe.

Također vrijedi istaknuti visoku koncentraciju vitamina B, cinka, fosfora i magnezija.

Ističe se i sadržaj vitamina C (15,5 mg na 100 grama proizvoda) koji je snažan antioksidans neophodan za prevenciju degenerativnih bolesti (tumora) i prirodna podrška imunološkom sustavu.

Ista količina klica leće osigurava 25% preporučenog dnevnog unosa folata, što je posebno važno za djecu i trudnice.

Obratite pozornost i na glikemijsko opterećenje koje u 100 grama klica leće iznosi 10 mg. To znači da se dijabetičari ili oni koji imaju predispozicije za dijabetes moraju ograničiti na konzumaciju 100 grama klica dnevno.

Važno je znati da ove klice sadrže metionin, aminokiselinu koja sadrži sumpor i koja proteine ​​sadržane u njima čini “nepotpunima”.

To znači da se njihova konzumacija mora kombinirati s orašastim plodovima, jajima ili žitaricama kako bi se upotpunila proteinska vrijednost.

Nadalje, pozitivno djeluju na crijevni trakt i prirodnu pravilnost.

Izvor: Novi List

spot_img