20.7 C
Travnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiOd sunca sjajniji 500 biliona puta: Otkriven najsvjetliji i najnasilniji objekat u...

Od sunca sjajniji 500 biliona puta: Otkriven najsvjetliji i najnasilniji objekat u svemiru

Astronomi su otkrili kvazar koji je 500 biliona puta svjetliji od Sunca i kažu da bi to moglo biti najsvjetlije i “najnasilnije” mjesto u svemiru.

Ogromna crna rupa koja ga napaja navodno je između 17 i 19 milijardi puta veća od Sunčeve mase i raste najbržom stopom ikada viđenom.

Kvazari su svijetle jezgre aktivnih galaksija, onih koje imaju supermasivne crne rupe koje troše ogromne količine materije.

Rekordni kvazar, koji je otkrio australski tim, proguta ekvivalent sunca dnevno dok uvlači goleme količine plina.

Rotirajući disk plina oko njegove crne rupe uspoređen je s kozmičkim uraganom – za koji stručnjaci kažu da emitira toliko energije da je više od 500 biliona puta svjetliji od sunca.

“Ovaj kvazar je najnasilnije mjesto koje poznajemo u svemiru”, rekao je glavni autor Christian Wolf s Australskog nacionalnog univerziteta.

Mislilo se da je zvijezda kad je prvi put uočen 1980., ali je prošle godine ponovno klasificiran kao kvazar nakon promatranja u pustinji Atacama u Australiji i Čileu.

Astronomi sada misle da troši ekvivalent 370 sunaca godišnje, otprilike jedno dnevno, što je čini najbrže rastućom crnom rupom dosad, prema Europskom južnom opservatoriju (ESA).

Kvazar je poznat kao J0529-4351 i udaljen je 12 milijardi svjetlosnih godina (svjetlosna godina je 9,3 biliona kilometara).

“Uzbudljiva stvar u vezi s ovim kvazarom je to što se skrivao na vidljivom mjestu i ranije je pogrešno klasificiran kao zvijezda”, rekao je astrofizičar sa Univerzizeta Yale Priyamvada Natarajan – koji nije bio uključen u studiju.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Astronomy.

Izvor: Klix

spot_img