27.3 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHMuzaferija otkrila Švicarcima godišnju zaradu i koliko joj je novca potrebno za...

Muzaferija otkrila Švicarcima godišnju zaradu i koliko joj je novca potrebno za jednu sezonu

Najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija (24) zablistala je tokom nastupa prošlog vikenda u švicarskoj Crans Montani, a to je bio povod da joj članak posveti i najpoznatiji tamošnji list Blick.

Prvo je četvrtim mjestom u spustu napravila veliko čudo, a sjajnu formu potvrdila je 16. mjestom u superveleslalomu i to sa startnim brojem 46.

Na početku razgovora poručila je da pokušava iskoristiti svoju popularnost kako bi promijenila status žena u BiH koje nemaju isti tretman kao muškarci.

Otkrila je da joj je jedan od idola švicarska skijašica Lara Gut-Behrami (32), a potom je uslijedilo krucijalno pitanje koliko je novca potrebno za nastupe u Svjetskom kupu.

“Treba mi oko 130.000 eura po sezoni. Nije lako naći sponzore”, kazala je Muzaferija koje je otkrila da godišnje od nastupa zaradi oko 16.000 eura.

Poseban problem pravi joj činjenica da ne može trenirati tokom cijele godine, te mora praviti kompromise.

“Moram praviti kompromise, posebno ljeti i jeseni, jer je treniranje tada teško moguće. Zato obično na pripreme idem pred kraj zime”, kazala je Muzaferija.

Elvedina je odrasla u Visokom, udaljenom oko 40 minuta vožnje od Sarajeva i najbližeg skijališta.

“Kada sam imao pet godina, roditelji su me dali u školu skijanja. A pošto su i oni bili početnici, odmah su naučilis skijati”, kazala je kroz smijeh.

Uprkos svim poteškoćama Muzaferija gleda naprijed i očekuje nove uspjehe.

“Voljela bih jednog dana osvojiti Svjetsko prvenstvo. I osvojiti medalju na Olimpijskim igrama. Nemoguće? Čula sam ovu riječ od mnogih ljudi u prošlosti. Nikad ih nisam slušala. I neću to raditi ni ubuduće”, hrabro je kazala Elvedina.

Inače, Muzaferija je sjajnim nastupima ove sezone već zaradila oko 15.000 eura u Svjetskom kupu, a samo od nedavnog osvajanja četvrtog mjesta u spustu u Crans Montani inkasirala je oko 9.000 eura.

Trenutno je Muzaferija na 58. mjestu u ukupnom poretku Svjetskog kupa sa 102 boda. U poretku spusta je na visokom 23. mjestu sa 69 bodova, dok u Super G-u zauzima 29. mjesto sa 33 boda.

Izvor: klix

spot_img