20.7 C
Travnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiPsihologinja dijeli vrlo uobičajene navike koje mogu povećati rizik od demencije

Psihologinja dijeli vrlo uobičajene navike koje mogu povećati rizik od demencije

PSIHOLOGINJA Blair Steel otkrila je kojih šest stvari mogu utjecati na pamćenje. Kroz rad s pacijentima otkrila je da životne navike igraju važnu ulogu u razvoju rizika od demencije.

Prema Steel, ako ne idete redovito u teretanu, ne spavate dovoljno tijekom tjedna, ne kontrolirate razinu stresa, ne smanjujete unos alkohola i ne hranite se dobro, veća je vjerojatnost da ćete imati demenciju.

“Demencija je skupina stanja karakterizirana oštećenjem najmanje dvije funkcije mozga, poput prosuđivanja i gubitka pamćenja. Simptomi demencije uključuju zaboravnost, ograničene socijalne vještine i probleme u razmišljanju koji ometaju svakodnevno funkcioniranje”, izjavila je za HuffPost.

Iako se slaže da genetika igra ulogu u tome hoće li netko razviti bolest, puno toga ovisi i o odlukama koje donosimo. Prvo, kaže da nedovoljna tjelesna aktivnost može povećati rizik od razvoja demencije.

“Odlazak u teretanu nije dobar samo za mišiće, već koristi i mozgu. Neaktivnost negativno utječe na mozak”, izjavila je.

Na drugom mjestu savjetuje da trebamo odvojiti vrijeme za druženje s drugima. Objasnila je da je to ključno za mentalno zdravlje.

“Treći problem je nedostatak sna. Ako ste, također, pod stalnim pritiskom i stresom, to može povećati rizik od razvoja demencije”, dodala je.

Prema Društvu za Alzheimerovu bolest, apstinencija od alkohola nije dobra samo za jetru već i za mozak.

I na kraju, Steel je istaknula važnost zdrave prehrane. Napomenula je da ultra prerađena hrana može povećati rizik od gubitka pamćenja. Zato je važno prehranu obogatiti zelenim lisnatim povrćem, bobičastim voćem, cjelovitim žitaricama, grahom, mahunarkama, orašastim plodovima, ribom i izvorima zdravih masnoća poput maslinovog ulja.

Izvor: Index

spot_img