12.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiKofein i tein često se demoniziraju zbog svojih učinaka na tijelo, a...

Kofein i tein često se demoniziraju zbog svojih učinaka na tijelo, a zapravo su dvije strane iste medalje

Također, količina kofeina znatno varira između šalice kave i šalice čaja

Kava i čaj su među najkonzumiranijim pićima na svijetu, u bilo koje doba dana.

I to unatoč tome što svi znaju da ova pića sadrže uzbudljive i stimulirajuće tvari koje, ako ih konzumiramo u velikim dozama, mogu imati ozbiljne posljedice na naše zdravlje .

Riječ je o kofeinu i teinu koji su, kako i sami nazivi govore, prisutni redom u kavi i čaju.

No, koje su razlike između ove dvije tvari? Što je od to dvoje manje štetno?

Raspršimo mit: nema razlike između kofeina i teina jer su oni zapravo ista tvar.

S kemijskog gledišta, kofein i tein su zapravo identični. Oba su ksantini, vrsta alkaloida koji djeluje kao stimulans središnjeg živčanog sustava.

Glavna razlika je samo u izvorima u kojima su te tvari prirodno prisutne.

Kofein se obično povezuje s kavom, ali se također nalazi u čokoladi, guarani i nekim vrstama gaziranih pića.

S druge strane, tein je izraz koji se koristi za opisivanje samo kofeina koji se nalazi u listovima čaja, uključujući crni čaj, zeleni čaj i bijeli čaj.

Ali od čega onda dolazi različita denominacija, ako se radi o istoj tvari?

U početku, kada su otkriveni poticajni i uzbudljivi učinci kave i čaja, smatralo se da oni potječu od dvije različite tvari, koje su nazvane kofein i tein kao rezultat pića koje ih sadrži.

Kada se shvatilo da su kofein i tein zapravo ista stvar, odlučeno je zadržati naziv “tein” kako bi se označilo kofein prisutan u čaju.

No, budite oprezni: unatoč kemijskoj sličnosti, količina kofeina znatno varira između šalice kave i šalice čaja – to je zato što je kava koju konzumiramo puno koncentriranija od čaja, razrijeđenog u većoj količini vode.

Dakle, dok šalica espressa može sadržavati do 80 mg kofeina, šalica čaja obično sadrži oko 30-40 mg kofeina (s obzirom na infuziju od 2-3 minute).

“Sigurna” dnevna doza kofeina, prema medicinsko-epidemiološkim studijama, iznosi oko 400 mg . To je više-manje jednako četiri šalice espressa ili osam šalica čaja.

Međutim, podsjetimo da se kofein ne nalazi samo u čaju i kavi, već se može unijeti i putem drugih pića poput tople čokolade, cole ili guarane.

Izvor: Novi List

spot_img