6.6 C
Travnik
Nedjelja, 25 veljače, 2024
NaslovnicaBiznisNijemci nezadovoljni radnim uslovima kineskog proizvođača automobila, požalili se sindikatu

Nijemci nezadovoljni radnim uslovima kineskog proizvođača automobila, požalili se sindikatu

Radnici u minhenskoj podružnici kineskog proizvođača automobila Great Wall Motor nisu zadovoljni uslovima rada. Upravu kompanije optužuju za “toksično” radno okruženje.

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung je objavio navode nezadovoljnih radnika koji su tražili da se njihov identitet ne otkriva. Naime, evropski uredi Great Walla otvoreni su prošle godine u Minhenu.

Zaposlili su 100 ljudi u Evropi, želeći da poboljšaju svoje poslovanje. Uglavnom je riječ o zaposlenicima koji su do tada radili za druge evropske automobilske kompanije, a privukli su ih platama višim za 30 do 50 posto u odnosu na plate koje su imali.

No, kada su došli u evropsku podružnicu Great Walla, bili su vrlo neugodno iznenađeni, a zbog čega su podnijeli pritužbu sindikatu IG Metall koji je s dva miliona članova najveći sindikat na svijetu.

“Kinezi počinju tako što nas privlače s mnogo novca. No, nemoguće je raditi u ovakvoj kompaniji”, izjavio je za Frankfurter Allgemeine Zeitung direktor koji još uvijek radi u Great Wallu.

Steffen Cost je iskusni menadžer koji je radio za kompanije poput Renaulta, Nissana i Kije, a sada je odgovorna osoba u evropskom odjelu kineskog proizvođača. Kao razlog za nezadovoljstvo radnika naveo je “kulturne razlike”.

“Uzbudljivo je gledati rast Great Walla u Evropi, ali je također istina da se ne može svako nositi s ovom novom situacijom. Nesumnjivo je da radno okruženje postaje intenzivno”, konstatovao je Cost.

Njemački list je istakao izvještaj britanskog lista Financial Times da Great Wall motor od radnika u Kini zahtijeva da prođu dvosedmičnu vojnu obuku prije nego što počnu raditi u ovoj kompaniji.

Izvor: klix

spot_img