6.3 C
Travnik
Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaBiHKonačno: Grad u srednjoj Bosni dobija obilaznicu

Konačno: Grad u srednjoj Bosni dobija obilaznicu

Drugog februara je u gradskoj Vijećnici održana prezentacija projekta obilaznice Kiseljak-faza II (tunel+trasa).

Prezentaciji su prisustvovali vlasnici čije su parcele obuhvaćene projektom kako bi se upoznali sa projektnom dokumentacijom koja je u postupku utvrđivanja javnog interesa.

Nakon završetka prva faze izgradnje obilaznice Kiseljak, koja vodi od kružne raskrsnice na M5, nastavlja se izgradnja trase sa kružnom raskrsnicom i planiranim tunela (oko 600m) ukupne dužine oko 1.000 metara.

Druga faza radova puno je zahtjevnija i skuplja jer je njome predviđena gradnja tunela. Prije samog početka gradnje prethodi postupak izvlaštenja zemljišta kao i ishođenje svih potrebnih odobrenja (građevnih dozvola).

Predstavnici JP Ceste Federacije BIH predstavili su glavni projekat trase i tunela, Sastanku su također prisustvovali predstavnici Službe za imovinsko-pravne geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Kiseljak.

U svom obraćanju načelnik Mladen Mišurić Ramljak kazao je kako je ovo prvi korak, čisto da se korisnici nekretnina upoznaju s projektom, uvažavajući specifičnosti svih parcela.

Na narednoj sjednici Općinskog vijeća na dnevnom je redu tačka o proglašenju javnog interesa, koja je zakonska obaveza kako bi se krenulo u daljnju proceduru koja slijedi kad su u pitanju radovi na izgradnji obilaznice.

Izgradnjom navedene prometnice – obilaznice koja uključuje i tunel jasno kako će Kiseljak konačno dobiti veliku obilaznicu, na koju se čekalo više od dva desetljeća godina.

Nova prometnica, uz postojeće mini obilaznice, u potpunosti će rasteretiti promet središtem Kiseljaka te poboljšati sigurnost u prometu.

Izvor: BiznisInfo

spot_img