6.6 C
Travnik
Nedjelja, 25 veljače, 2024
NaslovnicaBiHU ovom dijelu Bosne i Hercegovine će doći do povećanja plaće

U ovom dijelu Bosne i Hercegovine će doći do povećanja plaće

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojske županije i sindikalne organizacije državnih službenika i namještenika u organima uprave i pravosuđa te županije postigli su dogovor o povećanju osnovice sa 379,5 na 415 KM, kao i povećanju naknade za minuli rad sa 0,5 na 0,6 posto, počevši od 1. siječnja ove godine.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnih ustanova u FBiH Samir Kurtović izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom o povećanju osnovice za oko 9,5 posto, naglasivši da je postignuta suglasnost da se naknadno odgovarajućim aneksima kolektivnog ugovora pokuša poboljšati materijalni položaj namještenika u ovoj županiji.

“Moram istaknuti da sa novim premijerom i ministrima imamo izuzetnu suradnju i ovo je pravi put kako da se riješe otvorena pitanja te usklade plaće sa rastom indeksa potrošačkih cijena. Siguran sam da ćemo u narednom periodu imati jako dobru suradnju kako bismo poboljšali status svih zaposlenika u organima uprave ove županije”, rekao je Kurtović.

Premijer Nezir Pivić rekao je da je ovim sastankom završena serija razgovora sa svim sindikatima zaposlenih koji primaju plaću iz proračuna te da je sa svim sindikatima dogovoreno poboljšanje materijalnog položaja.

“Jako mi je drago da smo imali priliku i da smo pronašli načina i mehanizma da se svim zaposlenim značajno poveća plaća. Kao što sam rekao i ranije, tražit ćemo, u skladu s tim, veću odgovornost i kvalitetniji rad svih zaposlenika i da pružimo što kvalitetniju uslugu našim građanima”, rekao je premijer Pivić.

Vlada Zeničko-dobojske županije je prošlog mjeseca potpisala novi kolektivni ugovor i za zaposlene na Univerzitetu u Zenici, kojim su plaće povećane linearno za 250 KM a maksimalna naknada za prijevoz sa 250 na 350 KM, a potom je usuglasila povećanje plaća zaposlenim u osnovnom i srednjem obrazovanju, koje su trenutno najveće u FBiH.

Povećanje platne osnovice na 415 KM, dogovoreno sa sindikatima policije te državnih službenika i namještenika u MUP-u, organima uprave i pravosuđu trenutno je najveća od svih županija u FBiH, bit će konkretizirano potpisivanjem odgovarajućih sporazuma nakon provođenja procedure na Vladi ZDŽ-a, saopćeno je iz Press službe ZDŽ.

Izvor:Večernji list.ba

spot_img