9.3 C
Travnik
Srijeda, 21 veljače, 2024
NaslovnicaCrna kronikaVatrogasci tvrde: Automobilske baterije nova su opasnost

Vatrogasci tvrde: Automobilske baterije nova su opasnost

STO VATROGASACA a s 20-ak vozila bilo je potrebno kako bi se ugasilo požar koji je 19. prosinca izbio u GM-ovoj tvornici električnih vozila Factory Zero u Detroitu – piše američki portal Crain’s Detroit Business, otkrivajući detalje ovog incidenta.

Proizvođač automobila tvrdi da je požar u kojem je nastala milijunska šteta vjerojatno izazvao viličar, koji je probio spremnik s materijalom za baterije. 

Ozlijeđen i jedan vatrogasac

GM isprva nije otkrivao nikakve detalje o požaru, no na to je bio naposljetku prisiljen zbog Zakona o slobodi informacija.

Izvješće otkriva da je jedan vatrogasac u požaru ozlijeđen zbog pada i da su svi koji su sudjelovali u gašenju bili izloženi plinovima koji su nastajali gorenjem litij-ionskih komponenti baterija. 

Crain’s Detroit Business također izvještava da su vatrogasci u tvornici bili više od sedam sati i da je – kada su stigli na lice mjesta – gorjelo pet paleta s baterijama. Procjenjuje se da su uništene baterije koštale GM oko milijun dolara, a nastala je i dodatna materijalna šteta.

Govoreći o incidentu, načelnik vatrogasne službe Detroita Dennis Hunter rekao je da je vatrogasna služba do sada morala reagirati na “oko osam” incidenata u ovoj tvornici između ljeta i prosinca prošle godine. “Baterije za električna vozila, to je nova opasnost s kojom se kao država trenutno suočavamo. Trenutno radimo s Factory Zero na boljem planu reakcije na ovakve situacije. Radimo s njima kako bismo poboljšali način na koji postupaju s baterijama koje se zapale”, rekao je Hunter. 

Sigurnost kao prioritet

Glasnogovornica GM-a Tara Kuhnen izjavila je da tvrtka poziva lokalne vatrogasce bez obzira na ozbiljnost incidenata i kaže da nisu svi nedavni incidenti zbog kojih su vatrogasci pozvani bili povezani s baterijama ili požarima.

“Sigurnost naših zaposlenika naš je najvažniji prioritet. Zovemo lokalnu vatrogasnu postrojbu kako bismo osigurali trenutnu pomoć u slučaju incidenata – bez obzira na težinu. Neki su incidenti bili manji i brzo suzbijeni, dok je za druge bila potrebna pomoć vatrogasaca”, rekla je Kuhnen. 

Izvor: index

spot_img