6.6 C
Travnik
Nedjelja, 25 veljače, 2024
NaslovnicaZanimljivostiOvo je muzej u kojemu umjesto ulaznice dobijete vrećicu za povraćanje

Ovo je muzej u kojemu umjesto ulaznice dobijete vrećicu za povraćanje

JESTE li već čuli za Muzej odvratne hrane otvoren u švedskom gradu Malmöu? Ovaj muzej, s preko 80 eksponata hrane i pića, posvećen je hrani iz cijelog svijeta koju neki ljudi smatraju odvratnom ili odbojnom.

Muzej funkcionira tako da posjetitelji dobiju vrećicu za povraćanje umjesto ulaznice, a šetajući kroz muzej mogu vidjeti, pomirisati, a, ako su dovoljno hrabri, i kušati neke od eksponata.

Sir prepun crva i najsmrdljivija namirnica na svijetu

Zvuči ludo, no ovaj je muzej glavna atrakcija u Malmöu, trećem po veličini gradu u Švedskoj. Na TripAdvisoru je Muzej odvratne hrane rangiran kao broj 1 na popisu od devedeset i četiri stvari koje treba učiniti u Malmöu. Posjetitelji se često iznenade kada otkriju da se muzej nalazi na prvom katu trgovačkog centra, između trgovine namještaja i umjetničke galerije. 

A još je veće iznenađenje kada uđu unutra, jer je muzej prepun raznih neobičnih eksponata, kojima će se približiti samo najhrabriji. Tu je Surströmming, fermentirana švedska haringa koja se smatra jednom od najsmrdljivijih namirnica na svijetu, kao i casu marzu, sir prepun živih crva sa Sardinije.

Druge namirnice koje se posebno ističu su Durian, poznato smrdljivo voće iz Tajlanda, penis bika, pečeni zamorci iz Perua, smrdljivi tofu iz Kine, osušene smrdibube iz Zimbabvea, kungu torta napravljena od milijuna zgnječenih mušica, prženi skakavci, sok od žaba i mišje vino, vrč rižinog vina s dvjestotinjak beba glodavaca.

Odakle ideja za muzej?

Muzej odvratne hrane, koji je otvoren 2018., zamisao je Samuela Westa koji je rođen u Kaliforniji, a više od dva desetljeća živi u Švedskoj. Kada je 2016., tijekom putovanja u Zagreb zalutao u Muzej prekinutih veza, proučavao je eksponate neuspjelih ljubavnih veza i došao na ideju za muzej posvećen propalim poslovnim proizvodima i uslugama pa je otvorio Muzej neuspjeha. Muzej je doživio ogroman uspjeh, a uskoro je otvorio i drugi muzej – Muzej odvratne hrane.

Planiranje muzeja započelo je jednostavnim pitanjem: što se sve računa kao hrana? West je regrutirao svog prijatelja Andreasa Ahrensa, IT poduzetnika i gurmana, kako bi mu pomogao u odabiru predmeta koji bi se kvalificirali za izložbu. Četiri stotine predmeta prošlo je kroz njihove ruke, nakon čega su izdvojeni na temelju četiri kriterija: okusa, teksture, mirisa i procesa kojim su napravljeni. 

Nakon što su odabrali eksponate, morali su se boriti s carinom i prijevozom. Svið, tradicionalno islandsko jelo u kojem se ovčja glava prepolovi i kuha, nije bilo moguće nabaviti iz logističkih razloga. Hrana je umjesto toga predstavljena fotografijom glave pored porcija pire krumpira i pirea od korjenastog povrća. Isto vrijedi i za ortolan, gotovo izumrlu francusku pticu pjevicu, koja se priprema tako da se ptica oslijepi i potom utopi u rakiji, što je praksa koja je sada zabranjena u Europskoj uniji. Sirovi mozak majmuna, koji se navodno posluživao na kineskim carskim banketima, predstavljen je drvenim stolom na kojemu bi se majmun držao dok mu se ne izvadi mozak.

Iako je ovaj muzej u Malmöu uglavnom dobro prihvaćen i turisti ga rado posjećuju, ima i brojne kritičare koji su ga optužili za kulturnu neosjetljivost, a u nekim slučajevima i za otvoreni rasizam. Godine 2018. kolumnist L.A. Timesa Lucas Kwan Peterson ustvrdio je da muzej jača predrasude prema drugim zemljama i njihovu hranu svodi na klišeje.

Također, riječ “odvratno” u nazivu muzeja vrlo je kontroverzna, no, kako Ahrens kaže, da su upotrijebili bilo koju drugu riječ, poput “neobično” ili “čudno”, jednostavno ne bi imala isti prizvuk i to ne bi bilo to.

Izvor: Index

spot_img