6.3 C
Travnik
Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaBiHKalendar radova u vrtu u veljači: Za prave vrtlare sezona upravo počinje

Kalendar radova u vrtu u veljači: Za prave vrtlare sezona upravo počinje

Sijanje sjemena za uzgoj presadnica može već sada početi pod uvjetom da imamo grijani plastenik ili barem prozorsku dasku

Veljača, i ne samo ona, postala je prava prevrtača, pa je teško pravilno se postaviti prema rokovima za vrtlarske poslove. U svakom slučaju, neke stvari možemo već sada obaviti, bez obzira na to kakvo će nas vrijeme poslužiti. Primjerice, sijanje sjemena za uzgoj presadnica može već sada početi pod uvjetom da imamo grijani plastenik ili barem prozorsku dasku.

I uzgoj reznica nekih vrsta biljaka započinje već u veljači. Proizvodnja rasada u vlastitoj režiji traži malo vještine, dobre uvjete i još malo više truda, ali je puno jeftinija od kupovine u vrtnom centru, a pritom predstavlja i veliko zadovoljstvo.

Od presadnica je sada najbolje sijati one za plodovito povrće, rajčice, paprike, patlidžane… Za klijanje im je potrebna visoka temperatura, oko 25,5 °C. Kada se proklijaju, temperatura bi trebala biti do 22,5 °C. Možemo sijati i presadnice kupusnjača.

Korijenasto povrće, kao što su repa, mrkva, peršin i paštrnjak još se ne može sijati vani, ali može u grijanom prostoru, gdje temperatura ne pada ispod nule. Treba znati da neko sjeme ne klija nakon određenog vremena, primjerice sjeme mrkve kvalitetno je samo 2 godine, pa se ne čudite ako vam mrkva nekada ne nikne. Obično je miris najbolji detektor kvalitete sjemena, pa ako ono više ne miriše na mrkvu, bolje ga je baciti. Sve presadnice povrća počinjemo prihranjivati kada razviju prve prave listove.

U vrtovima još imamo salatu, kelj, korabicu i neke druge većinom kupusnjače, kojima treba uklanjati vanjske suhe i zaražene listove.

U voćnjaku treba početi ili nastaviti s orezivanjem voćaka, ali samo ako taj dan ne smrzava. Veće rane, kao i uvijek, treba premazati voćarskim voskom. Nije zgorega ni obijeliti stabla i deblje grane, kako bi ih zaštitili od štetnika i od pucanja kore.

Nakon orezivanja, voćke treba oprskati preparatima na bazi bakra, pri temperaturi iznad 5 °C, bez vjetra i jakog sunca.

Ruže bi trebalo okopati, pognojiti i orezati, i po potrebi posaditi nove.

sobnim biljkama, te onima koje smo stavili na zimovanje u hladni prostor, trebalo bi sada posvetiti dosta pažnje. Tako primjerice orhideje treba prihraniti, a zaliti treba i one u negrijanom prostoru, kako bi što bolje dočekale skoro proljeće.

Dakle, premda se veljača smatra mjesecom u kojem se malo toga događa u vrtu, pravi vrtlari znaju da ih u ovom mjesecu čeka puno posla. Osim navedenog, sada će trebati nabaviti sjeme, kvalitetnu zemlju, gnojivo i posudice, a o okopavanju da i ne govorimo. Smatra se naime da sve što okopamo sada, nećemo morati u proljeće i ljeto, a to je značajna ušteda vremena i energije.

Orezivanje ukrasnog grmlja dobro je obaviti krajem veljače, jer hortenzijama, tamarisku, japanskoj spirei i nekim drugim ukrasnim vrstama višak grana i neopalo lišće i cvjetovi još uvijek služe kao zaštita od zime.

Premda još nije uputno saditi gomolje i lukovice dalija, gladiola i drugih osjetljivijih vrsta, možemo razmnožavati primjerice pelargonije. Pritom odvojimo reznice mladih vršnih izdanaka, odstranimo im donje listove te ih utisnemo u kvalitetnu zemlju. Već ćemo u rano proljeće vidjeti nove mlade izdanke kako brzo rastu.

U ovo vrijeme pogodno je posijati sjeme verbene i zijevalice pri sobnoj temperaturi. Biljčice se mogu pikirati i u posude, ali je tada potreban duži period za njihovu prilagodbu, prije no što se u travnju iznesu van. Niske sorte zijevalice bogato cvatu, dok su one više pogodne za rezano cvijeće.

Izvor: Novi List

spot_img