3.7 C
Travnik
Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaZanimljivostiEvo što se događa vašem tijelu kada prestanete uzimati kofein

Evo što se događa vašem tijelu kada prestanete uzimati kofein

Izbacivanje kave iz prehrane radikalno mijenja način na koji živite

Mnogi ljudi ne mogu započeti dan, a da ne popiju šalicu dobre kave. Zapravo, kavu mnogi smatraju “gorivom” za održavanje visoke razine pažnje i energije – posebno u najstresnijim i najzahtjevnijim trenucima dana.

Sve zahvaljujući kofeinu, alkaloidu prisutnom u nekim biljkama (kava, kakao, čaj, kola, guarana, mate) koji stimulira središnji živčani sustav, smanjujući pospanost i povećavajući mentalnu bistrinu.

Osim kave, kofein sadrže i druga pića, poput čaja ili guarane, te čokolada: ovi proizvodi također pridonose poboljšanju pažnje, smanjujući osjećaj umora u satima nakon njihovog unosa.

Ali budite oprezni: višak kofeina može imati nuspojave u rasponu od mučnine preko glavobolje do poteškoća s uspavljivanjem, a koje u najozbiljnijim slučajevima mogu dovesti i do tahikardije i povećane tjeskobe.

Maksimalna dnevna doza kofeina je 400 mg, što odgovara četiri šalice kave (kojima se, očito, ne smiju dodavati drugi izvori kofeina poput čokolade ili čaja).

No, što se događa s tijelom kada prestanete konzumirati kofein?

1. Stres je smanjen

Odvikavanje od kofeina može uzrokovati glavobolje, iscrpljenost i umor, ali to su privremeni simptomi koji nestaju nakon nekoliko dana.

Kao što smo rekli, stalni unos kofeina uzrokuje ograničenje osjećaja umora, a prvi simptom koji se javlja kada se taj unos prekine je umor.

No, naglašen osjećaj pospanosti i iscrpljenosti traje najviše desetak dana, nakon čega se sve vraća na staro.

U međuvremenu, eliminacija kofeina smanjit će razinu stresa i uznemirenosti, a također će poboljšati kvalitetu vašeg sna, koji će biti dulji i mirniji.

2. Poboljšava probavu

Smanjenje ili izbacivanje kofeina smiruje žgaravicu i poboljšava rad probavnog sustava.

Ne zaboravite da ova tvar potiče lučenje kiseline u želucu i slabi ezofagealni sfinkter, koji kontrolira refluks želučanog sadržaja u jednjak: to uzrokuje žgaravicu i probavne smetnje.

3. Poboljšava zdravlje srca

Kao što smo rekli, kofein ima stimulirajuća svojstva na živčani sustav, što dovodi do povećanja krvnog tlaka i otkucaja srca.

Prestanak uzimanja kofeina može poboljšati zdravlje krvožilnog sustava jer može omogućiti povratak na umjerenije razine krvnog tlaka i otkucaja srca.

4. Bjelji zubi

Eliminacija kofeina također poboljšava zdravlje vaših zuba i pomaže im da budu bjelji.

Ova dobrobit nije izravno povezana sa samom tvari, već s prisutnošću u kavi i čaju spojeva (tanina) koji boje zube.

Očito, šećer sadržan u kavi također može pogoršati zdravlje vaših usta, pridonoseći povećanju rizika od karijesa.

5. Mijenjaju se navike mokrenja i stolice

Kofein djeluje na glatke mišiće crijeva, osobito u debelom crijevu, uzrokujući njihovo stezanje i stimulirajući potrebu za izbacivanjem stolice.

Smanjenje unosa kofeina stoga može uzrokovati smanjenje potrebe za odlaskom na zahod, a može se promijeniti i konzistencija vaše stolice.

Što se tiče izbacivanja urina, zapamtite da kofein djeluje kao blagi diuretik, a to uzrokuje povećanje proizvodnje urina.

Prestanak uzimanja kofeina stoga može smanjiti broj dnevnih posjeta kupaonici.

Izvor: Novi List

spot_img