6.6 C
Travnik
Nedjelja, 25 veljače, 2024
NaslovnicaZanimljivostiDa, konzumacija riže stare dan-dva može biti opasna. Evo zašto

Da, konzumacija riže stare dan-dva može biti opasna. Evo zašto

PRIJE nekoliko mjeseci podsjetili smo na slučaj iz 2019. kada je 20-godišnjak umro nakon što je pojeo pet dana staru tjesteninu. Liječnici su tada objasnili da je njegova smrt bila posljedica trovanja hranom uzrokovanom bakterijom Bacillus cereus.

Mnogi su još uvijek skeptični je li to istina, dok drugi upozoravaju da rižu i tjesteninu nikad ne treba predugo ostavljati na sobnoj temperaturi, niti podgrijavati.

Dr. Lauren DeDecker je za BuzzFeed iskusila trovanje rižom iz prve ruke. Pozlilo joj je do te mjere da je morala biti prebačena u bolnicu helikopterom.

“Tijekom posjeta Himalaji, naručila sam tradicionalno slatko jelo od riže iz Nepala. Nakon samo par sati, pozlilo mi je. Sljedećeg dana bila sam previše dehidrirana i slaba da bih otišla doktoru. Morali su me helikopterom prebaciti u najbliži veći grad da dobijem infuziju”, ispričala je za BuzzFeed.

@drdedeck

Why you shouldnt reheat rice or pasta after too long or more than once! Every med student knows about reheated rice syndrome, caused by the bacteria Baccilus cereus. While lots of people (esp in college…) get away with reheating rice and pasta the way you are not supposed to, it is SO not worth the risk. A few years ago when Logan, Hannah, and I went to Nepal, we went on a month long trek through the Himalayan mountains. Towards the end of the trek, I ordered a sweet rice dish for dinner at the teahouse we were sleeping at, and that night started having aggressive vomiting and the runs simultaneously. I was so dehydrated I couldn’t hike out and we had to be helicoptered to Lukla to fly back to Kathmandu. Thank god I had bought travel insurance because the heli ride ended up being free (and gorgeous) 😉 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #reheatingrice #healthtips #doctortips #reheatingricesyndrome #reheatingfood

♬ Oui oui oui oui – Sacha Distel

Dr. DeDecker kaže da je naknadno saznala kako je riža taj dan ujutro napravljena te da je cijeli dan stajala na sobnoj temperaturi, a zatim je podgrijana i poslužena za večeru. Dakle, nije bila u hladnjaku. Iako ne mogu sa sigurnošću znati da je trovanje uzrokovano bakterijom Bacillus cereus, simptomima se čini da je to točno”, dodala je.

Simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati nakon konzumacije pokvarene riže

Dr. DeDecker napominje da se s ostacima hrane ne bi trebalo igrati.

“Podgrijavanje riže povećava rizik od trovanja. Bakterije su sveprisutne u okolišu, nisu rijetke. Nećete znati ima li ih u riži ili ne, jer se to ne vidi golim okom”, pojasnila je.

Bakterija Bacillus cereus obično se nalazi u hrani koja je dulje vrijeme stajala na sobnoj temperaturi, a najbolje raste u temperaturnom rasponu od 4ºC do 48ºC. U jelima poput riže, bakterije mogu proizvoditi toksine dok se hrana hladi, što dovodi do simptoma poput povraćanja, proljeva i trbušnih grčeva. Simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati nakon konzumacije pokvarene riže, stoga je potrebno odmah potražiti liječničku pomoć. Iako je smrt rijetka posljedica, nije isključena. Bacillus cereus može rasti u raznim škrobnim namirnicama, od riže do tjestenine.

Izvor: Index

spot_img