6.6 C
Travnik
Nedjelja, 25 veljače, 2024
NaslovnicaZanimljivostiVisok krvni pritisak sve češći i kod djece

Visok krvni pritisak sve češći i kod djece

Iako većina ljudi vjeruje da se visok krvni pritisak ili hipertenzija javlja samo kod starijih ljudi, danas je sve češća pojava i kod djece.

Pedijatri objašnjavaju da, što je dijete mlađe, to je vjerovatnije da je visoki krvni pritisak prouzrokovan specifičnim i prepoznatljivim zdravstvenim stanjem. Starija djeca mogu da razviju visok krvni pritisak iz istih razloga kao i odrasli, a to su gojaznost, odnosno višak kilograma, loša ishrana i nedostatak vježbanja.

Promjene načina života, kao što je zdrava ishrana sa malo soli i više vježbanja, mogu da pomognu u smanjenju visokog krvnog pritiska kod djece, ali u nekim slučajevima jedino rešenje su ljekovi.

Dakle, liječenje visokog krvnog pritiska kod djece ne razlikuje se mnogo od liječenja visokog krvnog pritiska kod odraslih osoba.

Iako povišeni krvni pritisak kod djece obično ne prouzrokuje simptome, postoje određeni pokazatelji koji mogu da ukažu na to da je došlo do takozvane hipertenzivne krize, inače izrazito po život opasnog stanja.

Znakovi uključuju glavobolje, napade, povraćanje, bolove u grudima, ubrzani rad srca i kratkoću daha, a svaki od ovih stanja zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Krvni pritisak vašeg djeteta treba provjeravati tokom rutinskih pregleda počevši od treće godine, pa na svakom idućem pregledu ako se utvrdi da dijete ima visoki krvni pritisak, piše klinika Mejo.

Isto tako, ako dijete ima stanje koje može da poveća rizik od visokog krvnog pritiska, uključujući prevremeni porođaj, nisku porođajnu težinu, urođenu srčanu bolest i određene probleme sa bubrezima, mjerenje krvnog pritiska može da počne ubrzo nakon rođenja

Izvor: Nezavisne

spot_img