9.3 C
Travnik
Srijeda, 21 veljače, 2024
NaslovnicaZanimljivostiŠto trebate znati prilikom selidbe?

Što trebate znati prilikom selidbe?

Ako se spremate na selidbu, ali ne znate kako se organizirati, niti imate plan selidbe, ne brinite, jer rješenje uvijek postoji. Provjerili smo, a u nastavku teksta dat ćemo vam nekoliko savjeta kako se što bolje pripremiti za pakiranje i raspakiranje.

Napravite plan pakiranja

Za početak, sjednite i napravite plan kretanja kako biste izbjegli kaos pri pakiranju i raspakiravanju te sačuvali stvari tijekom transporta.

Prva stvar na vašem popisu obaveza neka bude popis stvari za selidbu jer jedino tako možete imati pregled svega što vam je potrebno za pripremu pakiranja i daljnjeg transporta na novu lokaciju.

Što prvo spakirati?

Osnovno pravilo je da prvo spakirate stvari koje vam ne trebaju odmah i koje ne koristite toliko često, poput odjeće i posteljine za drugu sezonu, posuđa koje koristite samo u posebnim prilikama, ukrasnih predmeta i slično.

Na taj način nećete doći u situaciju da vam na dnu kutije stoji nešto što vam treba svaki dan, a nećete morati više puta otvarati kutije kako biste željeni artikl uzeli i vratili natrag .

Kako se spakirati za selidbu?

Vjerojatno vas uhvati panika kad pomislite na pakiranje, no to vas ne treba čuditi jer ako ste ikada pakirali, sigurno znate koliko sitnica treba spakirati. No, i za to postoji rješenje, a bitno je samo da se dobro pripremite. Važno je naučiti kako se pakirati za selidbu, a da to bude što lakše, jednostavnije i praktičnije.

Evo nekoliko trikova za lakše pakiranje:

* Osigurajte lomljive predmete – Važno je sve lomljive predmete koje pakirate dobro zaštititi kako se ne bi oštetili tijekom transporta. Obavezno pripremite što više novina ili papira za zamatanje lomljivih predmeta.

Također, sve plišane igračke, jastuke, dekice i prekrivače možete staviti zajedno u jednu vrećicu i na njih staviti lomljive i osjetljive stvari, a njima možete ispuniti praznine između stvari, kako se ne bi pomicale tijekom putovanja.

* Za pakiranje uzmite prozirne plastične kutije – U prozirne plastične kutije možete spakirati sve one stvari koje su vam svakodnevno važne ili potrebne. Tako ćete odmah moći vidjeti što je unutra, odnosno gdje se nalazi ono što vam u tom trenutku treba. Tako nećete morati gubiti vrijeme prekapajući po brojnim kutijama i vrećicama.

* Vrećice za vakumiranje – Dobro rješenje bilo bi, ako ste u mogućnosti, svoju odjeću staviti u vrećice koje možete smanjiti vakuumom jer ćete tako uštedjeti puno prostora.

* Pakiranje električnih uređaja – Najbolje rješenje za pakiranje električnih uređaja je staviti ih u originalne kutije, ako ste ih sačuvali. Ako imate računala i slične uređaje koji se povezuju, predlažemo da ih fotografirate povezane. Na taj način, kada ih ponovno spojite jedan s drugim ili s napajanjem, znat ćete kamo ide koji kabel.

* Označavanje kutija bojama ili brojevima – Još jedan praktičan savjet koji će vam olakšati raspakiranje u novom stanu je označavanje kutija koje idu u različite sobe različitim bojama. Na taj način ćete lakše posložiti sve svoje stvari kada se uselite u novi prostor. Osim toga, možete ih označiti brojevima.

* Zaštitite staklene površine – Najosjetljivije stvari u transportu su one od stakla, a dovoljan je i mali udarac da nastane pukotina i time trajno ošteti određeni predmet. Stoga je praktično rješenje sve te staklene površine, poput ogledala ili vrata ormarića, zalijepiti ljepljivom trakom. To ih može zaštititi od pucanja, ali čak i ako pukne, ljepljiva traka ublažit će udar što je više moguće i zadržati staklo u okviru.

Izvor: Nezavisne

spot_img