8.4 C
Travnik
Srijeda, 21 veljače, 2024
NaslovnicaBiznisSrbija dobiva hiljaditi kilometar autoputa

Srbija dobiva hiljaditi kilometar autoputa

Do kraja ove godine Srbija bi trebalo da dobije hiljaditi kilometar autoputa, najavljeno je iz Ministarstva saobraćaja i infrastrukture, a da bi se to ostvarilo, potrebno je završiti radove na nova 83 kilometra.

Kako piše RTS, radi se na dionicama Koševi-Trstenik, Adrani-Preljina, Pakovraće-Požega i Kuzmin-Sremska Rača, dijelu autoputa koji će povezati Srbiju i BiH.

Dok se čekalo, s bh. strane, da se utvrdi trasa autoputa od Sarajeva do granice sa Srbijom, što je kočilo realizaciju višedecenijske ideje, sa srbijanske strane se uveliko radilo.

Iz Puteva Srbije su za RTS rekli da se na dionici od Kuzmina do Sremske Rače privode kraju radovi na svim objektima, nakon čega počinje asfaltiranje.

– Na ovih 17-18 kilometara imate jedan veliki most preko rijeke Save od 1.320 metara, znači vrlo kapitalan objekat. Pored toga imamo još osam mostova, 11 propusta, pet nadvožnjaka, dvije petlje. Tako da u principu nije sve to tako jednostavno – rekao je Dragan Jocić, nadzorni organ u Putevima Srbije.

Na prvom direktnom auto-putu između Srbije i BiH biće i jedinstven, zajednički granični prelaz na srbijanskoj strani.

Planirano je da bude pušten u rad 2025. godine, kada se završe radovi na dijelu puta do Bijeljine, koji finansira Vlada Srbije. Izvođač radova je turska kompanija Taşyapı, čiji problemi u poslovanju, kako kažu nadležni, neće uticati na projekte u Srbiji.

Izvor: BiznisInfo

spot_img