6.6 C
Travnik
Nedjelja, 25 veljače, 2024
NaslovnicaZanimljivostiHripavac se lako širi i dugo se liječi: Doktor savjetuje kako zaštititi...

Hripavac se lako širi i dugo se liječi: Doktor savjetuje kako zaštititi djecu

Od ožujka 2023. do 28. siječnja ove godine u Beogradu su registrirana 764 slučaja hripavca, ali se vjeruje da je broj oboljelih veći. Riječ je o vrlo zaraznoj bolesti, koja dugo traje i može biti vrlo opasna, pogotovo ako je osoba zaražena drugim virusom, kaže dr. Slavica Maris.

Objašnjava kako prepoznati bolest u ranoj fazi i što roditelji mogu učiniti kako bi zaštitili djecu, posebice bebe.

Načelnica Jedinice za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje u Beogradu Slavica Maris rekla je za RTS da je broj oboljelih od hripavca veći od broja registriranih, jer u svakom domaćinstvu, osim službeno, bolesna osoba, postoje i drugi ukućani koji su bolesni – bake, djedovi, braća, sestre.

“Najviše obolijevaju djeca od 10 do 19 godina i njihovo učešće je 60 posto. Zatim najmlađi do 4 godine. Njihovo učešće je 9,7 posto”, kaže dr. Maris.

Dodaje da je najviše oboljelih potpuno cijepljenih – 64 posto. Nepotpuno cijepljenih je 5,8 posto, a necijepljenih 6,4 posto.

Liječnik objašnjava da hripavac uzrokuje bakterija bordetella hripavac i da je to vrlo zarazna bolest.

“Ima tri stadija. Prvi stadij, kataralni, kada je osoba najzaraznija. Obično počinje nekim respiratornim simptomima na temelju kojih ne možemo reći da je hripavac ili neka druga akutna respiratorna bolest. Curenje nosa, Imamo visoku temperaturu koja obično ide do 38 stupnjeva, malaksalost, kašalj, ali blagi, neprepoznatljiv”, kaže Maris.

U drugoj fazi javlja se ozbiljniji kašalj.

“Kad imamo te napade kašlja, s kašljanjem, koji mogu završiti i povraćanjem. Oni su posebno izraženi tijekom noći i ti napadi mogu biti vrlo dramatični. Posebno kod male djece do godinu dana može doći do prekida disanja koji mogu uzrokovati ozbiljne posljedice.” , ističe ona.

Trećina oboljelih beba, u dobi do godinu dana, zahtijeva bolničko liječenje.

“Od onih beba koje budu hospitalizirane, dvije od tri imat će probleme s disanjem. Jedna od pet imat će upalu pluća. Jedna od 50 imat će nevoljne pokrete, odnosno grčeve. Jedna od 150 imat će oštećenje mozga, odnosno encefalopatiju, a nažalost, jedna od 100 tih beba će umrijeti”, rekao je dr. Maris.

Kako zaštititi djecu?

Roditeljima poručuje da zaštite svoju djecu u ovom razdoblju kada vladaju respiratorne viroze.

“Nema posjeta, znate, ali ta su djeca jako osjetljiva. Moramo voditi računa, posebno treba zaštititi malu djecu do godinu dana, posebno do dva mjeseca, jer cijepljenje komponentom ovog cjepiva koja štiti protiv hripavca počinje u drugom mjesecu života.” , napominje liječnik.

Cjepivo se daje u tri doze, s minimalnim razmakom od četiri tjedna.

“Prvo docjepljivanje provodi se u drugoj godini života, odnosno godinu dana nakon posljednjeg cjepiva, a drugo docjepljivanje djeca se daju prije polaska u školu. Od sljedeće godine, prema programu obveznog cijepljenja, počinje cijepljenje djece u osmom razreda je planiran”, kaže Maris.

Ističe da je procijepljenost posljednjih godina smanjena, ali da u ovom trenutku, nakon alarmantnih podataka da je četvero djece umrlo od hripavca, postoji veći interes za cjepivima.

“Rade se revizije kartoteke za necijepljenu djecu, odnosno propuštena cijepljenja”, rekla je doktorica za RTS.

Objašnjava da cjepivo ne pruža doživotnu zaštitu, te da ona slabi nakon četiri godine. Imunitet kod oboljelih od hripavca traje od 10 do 15 godina.

Dakle, odrasli koji su cijepljeni kao djeca, recimo u toj prvoj ili drugoj godini života, nemaju zaštitu”, ističe liječnica.

No, napominje da je njihova klinička slika blaža.

Savjetuje izbjegavanje kontakta s osobama koje imaju problema s dišnim putevima, kao i boravak u prostorijama s većim brojem ljudi.

“Ako je to neizbježno, onda treba nositi masku. Češće provjetravati, boraviti vani, češće prati ruke i podizati imunitet – adekvatnom prehranom, s dovoljno sna i, naravno, tjelesnom aktivnošću”, istaknula je dr. Slavica Maris.

Izvor: Nezavisne

spot_img