6.3 C
Travnik
Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaZanimljivosti'Ovaj savjet me jako uvrijedio kao mladu mamu, a 15 godina kasnije...

‘Ovaj savjet me jako uvrijedio kao mladu mamu, a 15 godina kasnije znam da je istinit’

Mnoge žene vjeruju svom braku dovoljno da ostave karijeru po strani i postanu majke s punim radnim vremenom, ali neke pritom ne shvaćaju da je to veliki rizik

Iako je svaki brak drugačiji, važno je da žene uvijek imaju opcije kada je u pitanju njihov vlastiti put. Jedna je mama raspravljala o ‘uvredljivim’ savjetima koje joj je starija žena dala dok je bila mlada majka i domaćica. Na koncu je shvatila da je starija žena imala pravo. 

Nije neuobičajeno da majke preskoče karijeru kako bi se usredotočile na svoje majčinske odgovornosti. Pritom, naravno, suprug uzdržava obitelj. No problem s ovom tradicionalnom obiteljskom dinamikom je taj što žene riskiraju da ta odluka utječe na njihov kasniji život.

Majka Bekah Erkel objavila je na mrežama video u kojemu komentira ostanak kod kuće. Ima dvoje djece te je opisala vlastito iskustvo i stavove.

@bekahdayspring

#stitch with @rachel | parenting + lifestyle staying home with your children can be a huge blessing- know the risks and don’t be naïve, the unimaginable can happen to anyone. SAHM

♬ original sound – BekahDayspring

Ispričala je kako je, kad je imala oko 26 godina, susrela u dućanu maminu prijateljicu. Erkel joj je objasnila kako trenutno ne radi kako bi mogla biti kod kuće i brinuti se o djeci, na što je žena reagirala sa strepnjom.

– Samo budi jako oprezna, znaš, ne želiš biti u situaciji da se oslanjaš na nekoga – savjetovala joj je žena. Predložila joj je da pritom ažurira svoj životopis i vještine koje ima.

Erkel je objasnila kako je u to vrijeme ženine neželjene savjete shvatila kao osuđujuće i uvredljive. Rekla je toj ženi da je sretna u braku te da će tako biti zauvijek.

No pet godina kasnije, brak se ‘rasklimao’ te se Erkel sjetila njezina savjeta.

Erkel je suprugu i njegovoj karijeri dala 15 godina vlastitog života.

– Bila sam toliko naivna da smo, u mojim vizijama, bili sretni zauvijek. To je bio jedini izbor. Nikad nisam stala i razmislila, a što će se dogoditi ako brak završi – ispričala je.

Zbog slijepog povjerenja u brak, nikada nije dovodila u pitanje svoju odluku. No kako je bila nesretna, shvatila je da si nije dala druge mogućnosti.

Nije bila samostalna te nije mogla sama uzdržavati djecu i sebe, a nakon što se razvela, morala je proći težak put kako bi pronašla svoju neovisnost.

– Voljela bih da sam još prije poslušala onu stariju gospođu. Slušaj starije, oni imaju iskustvo koje ti nemaš – izjavila je.

Žene moraju biti svjesne koliko se izlažu riziku stavljajući svoju karijeru u drugi plan.

@bekahdayspring Replying to @Jenniffer Padilla stay at home with your babies, but make sure you have a parter who is wiling to do the same. If he is furthering his education, so should you, if he is making his career a priority- make sure he’s making yours one too. Partnership, two people sacrifice equally for one common goal. A mom being unable to provide for herself and her children in the case of somthing unimaginable happening is NEVER a good plan. Equal financial power, equal partnership. #empowerment #feminism #wisdom #divorce #singlemom #sahm ♬ original sound – BekahDayspring

Svaki je brak drugačiji, ali jedna stvar koju žena uvijek treba činiti jest biti svjesna svojih izbora i načina na koji bi oni mogli utjecati na nju kasnije u životu.

Nikada nije prekasno za zapošljavanje, ali razina truda i znanja koja će biti potrebna da se nadoknade praznine u životopisu učinit će proces mnogo težim i stresnijim.

Bez obzira na to traje li brak ili ne, žene bi trebale dati prednost vlastitoj karijeri, ne samo kako bi bile samostalne, već kako bi imale identitet izvan braka. Prečesto žene odustanu od vlastitih karijera pa svu svoju energiju pretoče u suprugovu, samo da bi se našle izgubljene i odvojene od sebe, piše Your Tango.

Izvor: 24sata.hr

spot_img