6.3 C
Travnik
Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaBiHFirma ruskog milijardera traži saglasnost FBiH za veliki projekt u našoj zemlji

Firma ruskog milijardera traži saglasnost FBiH za veliki projekt u našoj zemlji

Visoka cijena gasa i nafte primorat će industriju da se što prije preorjentiše na jeftinije i pouzdanije izvore energije

Kompanija “Comsar Energy Republika Srpska” d.o.o. Banja Luka (CERS) namjerava pokrenuti eksploataciju uglja na površinskom kopu “Gajići – Ugljevik istok 2”.

Riječ je o novom rudarskom projektu koji se nalazi u opštini Ugljevik gdje već postoje rudnik i termoelektrana. Kompletan projekt nalazi se unutar Republike Srpske, no u nekim dijelovima se veoma približava Federaciji BiH, piše BiznisInfo.ba.

Naime, južni dio obuhvata se nalazi na najkraćoj udaljenosti od entitetske linije s Federacijom BiH koja iznosi samo 3 kilometra vazdušne linije.

S obzirom da, zbog blizine, projekt može imati utjecaja na okoliš u FBiH, investitor je predao zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat i federalnim institucijama.

Inače, firma “Comsar Energy Republika Srpska” u vlasništvu je Comsar Energy Group Limited iza koje stoji ruski milijarder Rašid Serdarov. Elektroprivreda RS ima mali udio od 1,6 posto u CERS-u.

– Otvaranje i ponovna eksploatacija uglja na pk “Gajići – Ugljevik Istok 2” proizašlo je zbog potreba za ovom vrstom goriva kao posljedice enormnog povećanja cijene gasa i nafte na svjetskom tržištu. Ugalj kao fosilni neobnovljivi prirodni resurs ponovo dobija primarno mjesto u proizvodnji energije u svim oblastima života – navodi se u obrazloženju.

Dalje se dodaje da je trend zahtjeva u potrošnji energije na globalnom svjetskom tržištu sve veći, tako da ćemo biti suočeni sa vrlo ozbiljnim problemima za obezbijeđenje svih oblika energije za potrebe čovječanstva.

– Visoka cijena gasa i nafte primorat će industriju da se što prije preorjentiše na jeftinije i pouzdanije izvore energije, a ugalj je resurs na koji se najsigurnije može računati. Polazeći od toga došlo se do ideje o aktiviranju potencijalnih ležišta uglja, među koje spada i ovo ležište – navodi investitor.

Godišnji kapacitet na proizvodnji uglja sa pk “Gajići – Ugljevik Istok 2” iznosio bi oko milion tona, što znači da je vijek eksploatacije ovog ležišta 4 godina. Da bi se otkopavalo milion uglja prema odnosima u ležištu potrebno je otkopati 3,5 miliona m3 otkrivke i međuslojne jalovine.

Preduzeće Comsar Energy RS je 2013. godine dobilo koncesiju za eksploataciju uglja na cijelom ležištu “Ugljevik istok 2”. U Ugovoru o koncesiji se navodi da je procijenjena ukupna vrijednost investicije oko 444 miliona KM, što se odnosi na ukupan koncesioni period od 30 godina.

Preduzeće ima koncesiju i za izgradnju termoelektrane “Ugljevik 3” u Ugljeviku.

Izvor: BiznisInfo

spot_img