21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiznisSuša u Panamskom kanalu. Sve manje brodova, mjesečno se gubi 100 milijuna...

Suša u Panamskom kanalu. Sve manje brodova, mjesečno se gubi 100 milijuna dolara

UPRAVA Panamskog kanala (ACP) pokušava riješiti problem oštrog pada prihoda zbog niske razine vode savezništvom s uzgajivačima kave nudeći poticaje za sadnju plantaža koje zaustavljaju eroziju tla.

Prihod Panamskog kanala smanjio se od listopada za oko 100 milijuna dolara mjesečno zbog suše koja je uvjetovala ograničenje plovidbe, rekao je prošli tjedan direktor uprave Ricaurte Vasquez. 

Početkom studenog uprava kanala smanjila je broj brodova s 31 na 25 dnevno i najavila da će ih do početka veljače 2024. spustiti na samo 18. Smanjili su i dopuštenu težinu brodova zbog niske razine vode u jezeru Gatun.

36 posto manje brodova

Kroz Panamski kanal sada prolazi 36 posto manje brodova nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, utvrdio je UNCTAD.

Uprava pokušava ublažiti akumulirane štete u okolišu, uključujući eroziju tla i zagađenje rijeka, ponudivši uzgajivačima kave poticaje za sadnju plantaža na ogoljelim padinama. Oni, pak, proširuju plantaže i poboljšavaju kvalitetu zrna. Program je usvojen prije 16 godina, a uprava je do danas u poticaje uzgajivačima za ekološki prihvatljiviji uzgoj i pribavljanje certifikata o premium statusu zrna uložila 32 milijuna dolara.

“Poboljšava naše gospodarstvo. Pomaže klimi. Štitimo rijeke, a kanal se bolje nosi sa sušama. Istina je da pošumljavanje grmovima kave neće riješiti sve probleme, ali pomaže”, rekao je predstavnik udruge uzgajivača kave Roberto Benitez.

Poticaje koristi oko 1700 panamskih poljoprivrednika. Prošla berba donijela je uzgajivačima na području Capirae, koji naveliko koriste poticaje, oko 10.600 vreća robuste.

Stručnjaci projektu pripisuju zasluge za ublažavanje štete na površinskim izvorima, koji su ključni za funkcioniranje kanala.

Izvor: Index

spot_img