20.7 C
Travnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiZnanstvenici kažu da ove promjene mogu smanjiti rizik od demencije za najmanje...

Znanstvenici kažu da ove promjene mogu smanjiti rizik od demencije za najmanje petinu

USVAJANJE šest zdravih životnih navika moglo bi smanjiti rizik od razvoja demencije, pokazalo je istraživanje kineskih znanstvenika. Angažirali su 2537 volontera koji nisu imali demenciju kada je studija počela, i pratili su ih dvije godine.

Svi sudionici bili su stariji od 60 godina, te su ispitani o svojim svakodnevnim navikama i povijesti bolesti. Izmjerena im je visina, težina i krvni tlak, a uzeti su im i uzorci krvi za procjenu razine glukoze i kolesterola u krvi.

Volonteri su potom ispitani o šest čimbenika načina života povezanih s demencijom te su praćeni radi dijagnoze bolesti. Dobili su po bod za svaku od dolje navedenih kategorija:

  • Vježbanje: Tjelesno sam aktivan više od deset minuta gotovo svaki dan ili tri do četiri dana u tjednu.Pušački status: Nikada nisam pušio ili sam prestao pušiti.Konzumacija alkohola: Rijetko pijem svaki mjesec.Društveni kontakt: Sastajem se s drugima više od tri puta mjesečno radi društvenih aktivnosti ili tri puta tjedno razgovaram sa susjedima.Slobodne aktivnosti: Svakodnevno čitam knjige ili novine, svakodnevno koristim internet ili kartam barem dva puta tjedno.Kvaliteta sna: Zaspim lako ili se ne budim lako.
  • Analiza je pokazala da su sudionici, koji su ukupno postigli najmanje četiri boda, imali 29 posto manju vjerojatnost da će pokazati znakove kognitivnog pada do kraja studije, u usporedbi s onima koji su dobili tri ili manje bodova. Svaki dodatni bod povezan je s 18 posto nižim rizikom od kognitivnog pada, rekli su istraživači iz Chinese PLA General Hospital u Pekingu.Vođenje neaktivnog načina života, što je definirano kao tri ili manje bodova, bilo je povezano s trostruko većim rizikom od ranog kognitivnog pada. Oko 29,98 posto slučajeva ranog kognitivnog pada ne bi se dogodilo da su sve starije osobe s kardiometaboličkim bolestima vodile aktivan način života, rekli su znanstvenici.

Izvor: Index

spot_img