3.7 C
Travnik
Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaBiHI uz brojna poskupljenja, Javna kuhinja nesmetano radi: Lani podijeljeno više od...

I uz brojna poskupljenja, Javna kuhinja nesmetano radi: Lani podijeljeno više od 30.000 obroka

Rad je na principu da Centar za socijalni rad Visoko uvodi u pravo korisnike koji nam dolaze upravo putem njih, kazao je Debelac

Javna kuhinja u Visokom egzistira gotovo deset godina, a kroz sve ove godine rada podijeljene su stotine hiljada obroka ljudima koji se nalaze u potrebi za uslugama javne kuhinje. Osnivač i pokretač Javne kuhinje u Visokom je Udruženje „Mladi volonteri“, a mi smo provjerili kako je kuhinja funkcionirala tokom 2023. godine.

Sistem finansiranja

– Javna kuhinja otvorena je u decembru 2014. i ove godine se navršava deset godina rada. Rad je na principu da Centar za socijalni rad Visoko uvodi u pravo korisnike i svi korisnici nam dolaze putem njih. Danas imamo blizu 170 korisnika – kazao nam je Belmin Debelac, direktor Udruženja „Mladi volonteri“ iz Visokog.

Naglasio je da svi korisnici ne dolaze po svoj obrok te da dnevno podijele oko 80 obroka.

– Samo u 2023. napravili smo i podijelili više od 30.000 obroka – rekao je Debelac.

Iako je u posljednje vrijeme došlo do enormnog porasta cijena namirnica, ali i energenata, u Javnoj kuhinji Visoko nisu imali problema s radom, jer su kroz sve ove godine uspjeli stvoriti sistem finansiranja, ali i doći do brojnih fizičkih i pravnih lica koja su prepoznala značaj jednog ovakvog projekta i svojim donacijama ga podržavaju.

Brojne donacije

– Uglavnom egzistiramo zahvaljujući donacijama naših sugrađana, privrednika i pravnih lica, a imamo i redovan izvor finansiranja od Gradske uprave Visoko.

Apliciramo na javne pozive resornog kantonalnog i federalnog ministarstva, odakle također dobivamo sredstva za normalno funkcioniranje kuhinje. Javna kuhinja svoj rad nastavlja i u 2024., a osim Javne kuhinje, Udruženje „Mladi volonteri“ u ovoj godini ima brojne planove i projekte – naveo je Debelac.

Redovne aktivnosti

– Javna kuhinja nastavlja s radom. Uvijek u svom skladištu imamo namirnica za barem dva mjeseca rada, a tu su i redovna sredstva Gradske uprave Visoko, kao i nadležnih ministarstava, koja očekujemo i u ovoj godini.

Važne su i donacije te podrška naših privrednika i sugrađana. Osim Javne kuhinje, naše udruženje nastavlja i s drugim aktivnostima, u ovoj godini imamo dva internacionalna projekta, a na lokalnom nivou završavamo projekt s UNDP-om, nastavljamo s apliciranjem na javne pozive i sa svojim redovnim aktivnostima – istakao je Debelac.

Izvor: Avaz

spot_img