6.3 C
Travnik
Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaBiHGotovo netaknuta masovnim turizmom, BiH je idealna destinacija za istraživanje

Gotovo netaknuta masovnim turizmom, BiH je idealna destinacija za istraživanje

BiH ima više vodopada nego Italija, Francuska i Njemačka zajedno

Bosna i Hercegovina je mala zemlja, ali kao rijetko koja bogata je kulturno-povijesnim nasljeđem, prirodnim bogatstvima, gastronomijom… Imamo more, planine, jezera, rijeke, prelijepe nacionalne parkove…, što pruža priliku za bogatom turističkom ponudom tijekom svih 365 dana u godini. BiH je iz godine u godinu sve privlačnija turistička destinacija za posjetitelje iz cijeloga svijeta.

Dokumentarac i poruka

Ljepote zemlje postaju prepoznate u svijetu. Tako je njemački javni emiter ARD objavio dokumentarac o Bosni i Hercegovini, čiji su autori Nina Heins i Felix Leichum, a koji su zabilježili svoj put kroz BiH koju opisuju kao spoj “Orijenta i Zapada”. Dokumentarac je dio serijala “Kommt auf die Bucket List” u kojem spomenuti dvojac predstavlja destinacije diljem svijeta. U opisu navode: “Još uvijek gotovo netaknuta masovnim turizmom, Bosna i Hercegovina je idealna destinacija za istraživanje. Netaknuta priroda, bezbroj vodopada i glavni grad Sarajevo, gdje se susreću Orijent i Zapad – zemlja jugoistočne Europe na Balkanu nudi mnogo raznolikosti”. Na samom početku dokumentarca Heins navodi kako su istaknuli najvažnije turističke atrakcije, a svoj put počeli su u Mostaru, odakle su posjetili Livno, potom Sarajevo, Nacionalni park Una, Travnik, Neum te Nacionalni park Sutjeska. Govorili su o Starom mostu. Posjetili su i vodopad Kravica, a potom i Livno kako bi snimili divlje konje. Sarajevo su opisali kao mjesto susreta Istoka i Zapada, ali istodobno i mjesto koje leži na povijesti ističući mjesto atentata Franje Ferdinanda te potom podsjećajući na rat 90-ih i objašnjavajući što su “sarajevske ruže”. Uslijedio je posjet Lukomiru, Travniku i Plavoj džamiji, potom Jajcu, a Nina je kazala kako joj je tada bilo jasno zašto BiH zovu “zemljom vodopada”. Nina je BiH nazvala “zemljom vodopada”, što ona uistinu i jest, iako ni veliki broj bh. građana ne zna koliko je BiH bogata vodopadima. Možda će zvučati nevjerojatno podatak, ali Bosna i Hercegovina ima više vodopada nego Italija, Francuska i Njemačka zajedno. Bog nam je dao na desetke nevjerojatno lijepih vodopada, smještenih diljem zemlje, svaki lijep na svoj način. Vodopadi u Bosni i Hercegovini jedna su od prirodnih ljepota koja će zauvijek plijeniti naše poglede. Vodopadi vjerojatno kod većine ljudi probude emocije za koje nismo ni znali da postoje. Može se reći – voda u svojoj najljepšoj formi. Neki od njih posebna su atrakcija za vrijeme ljetnih mjeseci, a neki se zimi pretvore u ledenu masu te stvaraju fascinantan prizor.

Prirodni fenomeni

Kada u istoj rečenici spojimo “Hercegovina” i “vodopad”, Kravica se nameće sama od sebe kao prva asocijacija. Jedan od najatraktivnijih prirodnih fenomena Bosne i Hercegovine smješten je na rijeci Trebižat. Raspon slapova širine je oko 120 metara s visinom koja varira od 26 do 28 metara, a preko sedronosnog sloja izraslo je više vrsta biljaka koje daju dodatnu čar ovom nevjerojatnom prizoru prirode. Časopis “Time Out” izdvojio je 15 najspektakularnijih kupališta na svijetu, a na 12. mjestu našla se i destinacija iz BiH – vodopad Kravica. Vodopad Koćuša, jedna od, nažalost, zapostavljenih prirodnih ljepota BiH, također je dio toka rijeke Trebižat, preciznije, nalazi se na rijeci Mlade koja niže od slapa mijenja ime u Trebižat. Slap je udaljen oko 10 kilometara od Ljubuškog, visine je 5 metara, a širine oko 50 metara, a dodatnu ljepotu prirodnog fenomena čine stoljećima taložene sedimentne stijene. Čeveljuša se također nalazi na rijeci Trebižat, a kao i za Koćušu, slobodno je možemo nazvati podcijenjenim prirodnim bogatstvom Bosne i Hercegovine, a tome dodatno doprinosi prilično zabačena lokacija vodopada. Uz Radimlju, Stolac je prepoznatljiv po još jednom geomorfološkom fenomenu – vodopadu Provalije na rijeci Bregavi.

Prolaskom kroz Stolac rijeka Bregava svojim tokom pravi ade i teče na raznim razinama, a razvedene obale pružaju svim posjetiteljima i lokalnom stanovništvu mogućnost kupanja i uživanja pored rijeke. Jedan od najljepših vodopada u Europi je onaj u srcu kraljevskog grada Jajca te je zbog svoje ljepote, ali i pristupačne lokacije omiljen među turistima i lokalnim stanovništvom. Plivski vodopad mjesto je gdje se rijeka Pliva slijeva u rijeku Vrbas na spektakularan način. Visok je oko 20 metara i nalazi se u središtu grada. U prelijepom Bihaću nalazi se i dragulj zvani Štrbački buk, smješten na samoj granici BiH i Hrvatske, u Nacionalnom parku Una. Visok je 24,5 metara, a smatra se da je nastao od sedrenih naslaga uslijed tektonskog pomicanja tla. Silina vode i raznovrsna vegetacija u svim nijansama zelene na trenutke podsjećaju na prašumske prizore. Na udaljenosti od 24 km uzvodno od Štrbačkog buka nalazi se skup slapova Martin Brod, a najprominentniji među njima je Milančev buk. Martin Brod čini najveći kompleks slapova i kaskada u Nacionalnom parku Una prostirući se na 800 m2 površine. Iznad Nahoreva, otprilike 12 kilometara od Sarajeva, nalazi se vodopad Skakavac koji je visok nevjerojatnih 98 metara. S više od 1500 vrsta biljaka okolica Skakavca svakako je raj za sakupljače gljiva i ljekovitog bilja, ali i za planinare, bicikliste, speleologe i rekreativce. Skakavac i njegova okolica proglašeni su prirodnim spomenikom i ubrajaju se u zaštićena područja. U sklopu Nacionalnog parka Sutjeska, u prašumi Perućica, možete naći još jedan vodopad po imenu Skakavac. U srcu netaknute prirode obrušava se niz strme stijene s visine veće od 70 metara. Treći vodopad koji nosi naziv Skakavac nalazi se kod Kotor Varoši.

S visinom od oko 20 metara i skriven duboko u šumi, vodopad Skakavac više izgleda kao neko skriveno mjesto u prašumi Amazoni ili barem kao scena iz hollywoodskog filma. U blizini Sanskog Mosta nalazi se vodopad Bliha, poznat i pod imenom Blihin skok. Nekada uski, strmi planinarski put koji je vodio do vodopada sada je lijepo uređen, a do vodopada možete stići laganom 10-minutnom šetnjom kroz šumu. Vodopad je visok 40 metara, a njegova okolica jedno je od omiljenih izletišta za lokalce i turiste. Iako prilično nepoznat, Ždrimački vodopad jedan je od skrivenih prirodnih bisera BiH o kojem se jako malo govori. Smješten je u blizini Gornjeg Vakufa, u selu Ždrimci, a s visinom od čak 29 metara i činjenicom da je uklesan između dviju stijena pruža zaista nevjerojatan prizor. Zanimljivo je i to da pojedini ovaj vodopad zovu i Crndolski, po potoku Crndol koji tu teče. U blizini Fojnice, kod sela Dragačići, nalaze se vodopadi na rječici Kozica koji svojom ljepotom odavno privlače pozornost mnogim ljubiteljima prirode. Ambijent čine tri manja vodopada i jedan veći, visine oko 20 metara, te su izvanredan motiv za fotografiranje. Bereški vodopad nalazi se na ušću rijeke Bereg u rijeku Rakitnicu, u blizini sela Rakitnice, na oko osam kilometara od Rogatice. Pjenušava, bistra i hladna voda, gotovo vertikalno, s visine od oko 12 metara obrušava se u obliku vodene zavjese u duboki amfiteatar na čijem se dnu nalazi jezerce duboko oko dva metra. Nadamo se da ste kroz ovaj tekst otkrili poneko novo mjesto i isplanirali novo putovanje za obilazak Bosne i Hercegovine.

Izvor: Vecernji

spot_img