9.3 C
Travnik
Srijeda, 21 veljače, 2024
NaslovnicaZanimljivostiKoliko jaja jesti tjedno i jesu li zaista toliko štetna za kolesterol?

Koliko jaja jesti tjedno i jesu li zaista toliko štetna za kolesterol?

Vrlo su zdrava namirnica i zanimljiv izvor omega 3 i 6 masnih kiselina

Jaja su ekonomična i jednostavna namirnica za kuhanje, imaju malo kalorija (oko 80 za veliko kokošje jaje) i osnova su mnogih recepata, dobra i brza za pripremu.

Nažalost, svi znamo da imaju visok udio kolesterola, pa se trudimo da ih ne zlorabimo, ali je li to ispravno?

Gotovo svi znaju za rizike, ali malo tko zna da su jaja vrlo zdrava namirnica i zanimljiv izvor omega 3 i 6, korisnih za zdravlje jer pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Koliko jaja možete pojesti tjedno?

Držite li se niskokalorične prehrane, s obzirom na to da jaja nisu pretjerano kalorična namirnica, bez problema ih možete pojesti 4 komada tjedno.

Za sportaša, koji očito sagorijeva više kalorija, broj jaja se može povećati, također zato što ne štete jetri kao što smo skloni vjerovati.

Važno je ne prekoračiti potrošnju 5-6 puta tjedno, kako biste imali razovrsne izvore hranjivih tvari.

Tvrdo kuhano, meko kuhano ili poširano jaje svakako su najmanje kalorični načini kuhanja jaja, no postoji mnogo recepata koje možete isprobati, počevši od klasičnog omleta koji uz dodatke može postati posebno ukusan!

Što se događa ako pojedete 3 jaja tjedno?

S obzirom na njihov sadržaj kolesterola, prehrambena piramida ukazuje na preporučenu konzumaciju jaja najviše 2-4 puta tjedno kod zdravih osoba, tj. onih koji nemaju posebne poremećaje ili bolesti (poput hiperkolesterolemije, visoke razine triglicerida, kardiovaskularnih ili metaboličke bolesti itd.).

U tim slučajevima, naime, konzumaciju jaja morate dogovoriti sa svojim liječnikom.

Također je važno uzeti u obzir konzumaciju tzv. “okultnih” jaja , jer je to hrana koja se široko koristi u raznim pripremama: od keksa do tjestenine s jajima, od deserata do umaka.

Izvor: Novi List

spot_img