6.3 C
Travnik
Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaZanimljivostiSvi griješimo na isti način, ugrožavamo zdravlje tokom grijne sezone

Svi griješimo na isti način, ugrožavamo zdravlje tokom grijne sezone

U borbi protiv visokih računa za struju, mnogi od nas suočavaju se s neočekivanim posljedicama – razvojem buđi u svom domu.

Zatvaranje prozora i smanjenje ventilacije najčešće se čine kao dobra ideja za očuvanje toplote, ali stručnjaci iz renomirane britanske firme “Peter Cox”, specijalizovane za probleme vlage i plijesni, upozoravaju na rizike ovakvog ponašanja.

Oni ističu da ova praksa stvara idealne uslove za rast i razvoj buđi u zatvorenom prostoru, piše The Mirror, prenosi Najžena.

“Između nastojanja da se uštedi energija smanjivanjem ventilacije i porasta problema s buđi postoji direktna veza”, objašnjava Nikolas Donithorn, šef tehničkih usluga u firmi “Peter Cox”.

“Buđ nije samo estetski problem, već može negativno uticati i na zdravlje, kako ljudi, tako i životinja koji borave u tim prostorima.”

Ključno je shvatiti da je redovno provjetravanje prostora od suštinske važnosti. Nakon aktivnosti kao što su kuvanje, sušenje odeće ili tuširanje, važno je omogućiti vlažnom vazduhu da napusti prostoriju. Suprotno tome, zadržavanje vlage može da dovede do kondenzacije i rasta buđi.

Stručnjaci takođe savjetuju da se odjeća ne suši na radijatorima, jer to blokira toplotu i sprječava cirkulaciju vazduha, a oslobađa i značajnu količinu vodene pare. Bolje je da koristite sušilicu za veš ili, ako je moguće, da sušite odeću na otvorenom. Takođe, ulaganje u odvlaživač vazduha može biti veoma korisno za smanjenje viška vlage u zatvorenom prostoru.

“Ako se problem buđi nastavi uprkos ovim merama, neophodno je potražiti stručnu pomoć”, dodaje Donithorn. “Nije dovoljno samo okrečiti zid i nadati se najboljem. Potrebno je riješiti osnovni problem vlage.”

Izvor: Nezavisne

spot_img