9.3 C
Travnik
Srijeda, 21 veljače, 2024
NaslovnicaBiHKako zaštititi voćke i vinovu lozu zimi?

Kako zaštititi voćke i vinovu lozu zimi?

Preparati na bazi bakra osiguravaju zdraviji nasad u ljeto

S početka zime u voćnjaku i u vinogradu nema puno posla, ali sada nas ipak čeka jedan od najvažnijih poslova – zaštita voćaka i loze od bolesti i štetnih organizama, poznatija kao zimsko prskanje.

Zimsko prskanje voćaka i vinove loze obavlja se od opadanja lišća ujesen pa do početka vegetacije u proljeće, dakle u vrijeme mirovanja vegetacije. Ono je izuzetno važno kao prevencija bolesti koje se javljaju u vrijeme početka i trajanja vegetacije, ali što se tiče štetnih organizama, najbolji rezultati u njihovom suzbijanju postižu se kada se voćke i loza prskaju u drugoj polovini veljače ili početkom ožujka, pred samo kretanje vegetacije.

Obavite li zimsko prskanje na vrijeme, u sezoni vegetacije imat ćete znatno manje posla, kako s bolestima, tako i sa štetnim organizmima. Ako primjerice, vaše breskve i nektarine već pri samom kretanju vegetacije počinju patiti od kovrčavosti lista, to možete spriječiti njihovim tretiranjem za vrijeme zimskog mirovanja.

Zaštita voćaka tijekom zime i inače se najčešće provodi protiv gljivičnih bolesti na koštičavim voćkama i to primjenom fungicida na osnovi bakra, primjerice preparatom Cuprablau Z. Ako breskvu i nektarinu sada oprskate plavim uljem, kovrčavost lista se neće pojaviti, a moguće ni šupljikavost lista. Ovom mjerom smanjit ćete moguće gljivične bolesti i na drugim voćnim vrstama.

Primjenom bakrenih pripravaka poput spomenutog Cuprablau Z u tijeku zime, smanjit će se i pojava krastavosti, odnosno fuzikladije na listu i plodu jabuke, kruške i mušmule.

Na trešnji će zimsko tretiranje pridonijeti manjoj pojavi šupljikavosti lista, a spriječit će i sušenje listova i pojavu gorke truleži plodova. Na višnji će također smanjiti pojavu kozičavosti lista i šupljikavosti lista.

Na šljivi će zimsko plavo tretiranje smanjiti pojavu šupljikavosti lista i rogača ploda šljive, a umanjit će i mogućnost pojave monilije i bakterioze.

Plavo prskanje će na orahu i lješnjaku također smanjiti pojavu bakterijske pjegavosti.

Vinova loza će, obavimo li zimsko prskanje, biti u velikoj mjeri zaštićena od plamenjače, crvenila lišća, crne truleži i crne pjegavosti.

I maslina će imati koristi od zimskog prskanja, odnosno češće prskanja u kasnu jesen ili u rano proljeće, najkasnije do cvatnje, jer će se njime suzbiti pojava paunovog oka.

Radi suzbijanje štetnika koji tijekom zime prezimljuju na voćkama i na vinovoj lozi (crveni voćni pauk, lisne uši) kod zimskog prskanja dodaje se i mineralno ulje s pesticidnim djelovanjem.

Prije zimskog prskanja na voćkama treba prorijediti krošnju, ukloniti suhe i nepotrebne grane, staru koru, lišajeve i mahovinu, jer ćemo voćke morati »okupati » sredstvom za zaštitu, odnosno doprijeti do svih skrivenih štetnika. Važno je oprskati i debla, jer se na svim tim dijelovima stabla nalazi mnoštvo spora i jaja štetnika. Prije samog postupka prskanja iz voćnjaka i vinograda treba ukloniti sve zaostale grančice i plodove, jer se spore i gljivice i u njima skrivaju.

Voćke obavezno treba prskati po suhom danu bez vjetra, kada je temperatura zraka iznad 5 Celzijevih stupnjeva. Preporučuje se i prskanje ponoviti nakon oko dva tjedna.

Kiša i vlaga u zraku pogoduju razvitku gljivica, a ova zima je upravo takva, pa će trebati pomno obaviti zaštitu bakrenim pripravcima, kako za suzbijanje gljivičnih, tako i bakterijskih bolesti. Kod nas su dozvoljena sredstva Champion, Champion Flow SC, Neoram WG, Cuprablau Z 35 WG ili kombinacija bakrenog preparata i vapna, a to je bordoška juha. (J. S.)

Ivzor: Novi List

spot_img