6.6 C
Travnik
Nedjelja, 25 veljače, 2024
NaslovnicaZanimljivostiMajke i djeca slave rođendane u istom mjesecu češće nego mislite, a...

Majke i djeca slave rođendane u istom mjesecu češće nego mislite, a sada znamo i zašto

Prema znanstvenicima, zapravo bi postojalo objašnjenje zašto su neki roditelji rođeni u istom mjesecu kao i njihova djeca

Slavite li rođendan u istom mjesecu kao i vaša majka? Ako je tako, niste jedini.

Fenomen se događa češće nego što se očekivalo: to je otkrilo novo istraživanje provedeno na milijunima obitelji.

Prijašnja istraživanja pokazala su da doba rođenja žena donekle utječe na doba rođenja njihove djece.

Ali ovo istraživanje, objavljeno u Population Studies, prvo je koje pokazuje da je veća vjerojatnost da će žene imati djecu u istom mjesecu kada su rođene.

Španjolski i američki istraživači analizirali su službene podatke o više od 10 milijuna rođenih.

Pregledali su sva rođenja u Španjolskoj od 1980. do 1983. i od 2016. do 2019. te sva rođenja u Francuskoj od 2000. do 2003. i od 2010. do 2013.

Matične knjige dale su mjesec rođenja djeteta, kao i mjesec rođenja njegovih roditelja i brata ili sestre koji su im najbliži po godinama.

Kada su istraživači podijelili podatke o rođenju u skupine na temelju mjeseca rođenja majke, porodi nisu slijedili očekivani obrazac.

Umjesto toga, došlo je do vrhunca rođenja u siječnju među majkama rođenim u siječnju, vrhunac rođenja u veljači među majkama rođenim u veljači i tako dalje.

Sveukupno, bilo je 4,6% više poroda u kojima su majka i dijete dijelili isti mjesec od očekivanog. To vrijedi za obje zemlje i za sva četiri proučavana razdoblja.

Druga, manje detaljna analiza svih rođenja u Španjolskoj od 1980. do 2019. i svih rođenja u Francuskoj od 2000. do 2019. potvrdila je rezultat.

Fenomen vjerojatno ima svoje korijene u rođacima koji dijele socio-demografske karakteristike: poznato je da se ljudi sličnog podrijetla biraju za partnere i imaju veću vjerojatnost da će rađati u određeno doba godine, kažu istraživači.

Kao rezultat toga, godišnje doba pa čak i mjesec rođenja prenose se između generacija.

Izvor: Novi List

spot_img