6.9 C
Travnik
Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaZanimljivostiJe li zdravo jesti jaja svaki dan?

Je li zdravo jesti jaja svaki dan?

MNOGI od nas jedu jaja svaki dan, posebno za doručak. Ova namirnica jedan je od najpopularnijih i najdostupnijih izvora proteina koji nas drže sitima i podižu našu razinu energije. No, neki tvrde da postoje mogući zdravstveni rizici povezani sa svakodnevnim konzumiranjem jaja. Nutricionistica Kellyann Petrucci navela je čimbenike koje trebamo uzeti u obzir prije nego što razbijemo jaje za doručak.

Koje su zdravstvene dobrobiti jaja?

Osim mesa i ribe, jaja su također jedan od najboljih izvora proteina. Sadrže nekoliko bitnih spojeva koji doprinose zdravoj prehrani. Posebno vrijedan nutrijent je kolin, koji se može pronaći posebno u žumanjku jajeta.

“Kolin pomaže u izgradnji jakih, elastičnih staničnih membrana, a visok unos kolina može spriječiti depresiju, gubitak pamćenja i tjeskobu”, rekla je Petrucci za Delish. Također navodi da su jaja dobar izvor željeza, cinka te vitamina A, D, B6 i B12.

Je li zdravo jesti jaja svaki dan?

Petrucci odbacuje tvrdnje o kolesterolu kao zastarjele mitove. “Kao što se pokazalo, jaja ne utječu značajno na vaš kolesterol. A kada utječu, to čine na dobar način”, istaknula je. Dakle, ne moramo nužno brinuti o zdravstvenim rizicima povezanima s jedenjem jaja svaki dan.

Međutim, važno je kako ih jedemo. Kombiniranje jaja s namirnicama sa zasićenim masnoćama, poput slanine i kobasica, može dovesti do zdravstvenih rizika.

Iako ovakva hrana može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema, važno je napomenuti da su ti rizici povezani s pretjeranom i redovitom konzumacijom.

Izvor: Index

spot_img