6.9 C
Travnik
Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaSvijetDužina prstiju možda može ukazati na psihičke poremećaje, otkrila je studija

Dužina prstiju možda može ukazati na psihičke poremećaje, otkrila je studija

JESTE li hladnokrvni psihopat? Odgovor bi mogao biti upravo u vašim rukama, piše u srijedu New York Post. Istraživači u Kanadi analizirali su duljinu prstiju dobrovoljaca s klinički dijagnosticiranim psihijatrijskim problemima kako bi utvrdili je li psihopatija “biološki ukorijenjena”.

Tim je otkrio da kod onih čiji su kažiprsti kraći od prstenjaka postoji veća vjerojatnost da će imati dijagnosticiran psihijatrijski poremećaj. Rezultati studije objavljeni su u izdanju časopisa The Journal of Psychiatric Research za veljaču.

Tim je započeo istraživanje primijetivši da se već zna kako se oni koji imaju kraći kažiprst i duži prstenjak češće povezuju s osobinama “tamne trijade” i agresivnim ponašanjem. Osobine “tamne trijade” su “izrazito društveno nepoželjni stavovi, poput makijavelizma, narcizma i psihopatije.”

Također je utvrđeno da osobe koje imaju visoke rezultate na skali “tamne trijade” imaju, primjerice, izrazitu mentalnu čvrstinu i odlične sportske rezultate, ali i netoleranciju na neizvjesnost, čestu anksioznost, nedostatak empatije te manipulativnost.

U istraživanju je sudjelovalo 80 dobrovoljaca – 44 s psihijatrijskim problemima i 36 zdravih osoba bez dijagnosticiranih psihičkih stanja.

Analiza njihovih ruku potvrdila je da će “u usporedbi s zdravim osobama, kod osoba s klinički dijagnosticiranim psihijatrijskim problemom, većina vjerojatno imati kraći kažiprst i duži prstenjak”.

S druge strane, jedan od autora studije, Serge Brand, kaže da se ljudi s kraćim kažiprstima ne bi trebali uznemiriti jer je ta pojava ipak često povezana i s potpuno zdravim ljudima.

Izvor: Index

spot_img