6.4 C
Travnik
Nedjelja, 25 veljače, 2024
NaslovnicaBiHKroz realizaciju programa Federalnog zavoda za zapošljavanje posao našlo 8175 osoba

Kroz realizaciju programa Federalnog zavoda za zapošljavanje posao našlo 8175 osoba

Federalni zavod za zapošljavanje tijekom 2023. godine realizirao je dva značajna programa kojima je sufinansirano zapošljavanje nezaposlenih osoba kod poslodavaca, i to Program sufinansiranja zapošljavanja 2023, koji je sadržavao niz mjera za podsticanje zapošljavanja mladih, žena, dugotrajno nezaposlenih, te program Služba u suradnji s poslodavcima 2023.

Programi su realizirani sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, radi poticanja zapošljavanja teže zapošljivih nezaposlenih osoba, prekid dugotrajne nezaposlenosti, te stvaranja uvjeta za sticanje prvog radnog iskustva mladih osoba. Za realizaciju ta dva programa ugovorena su sredstava u iznosu od oko 47 milijuna maraka, a na osnovu čega je zaposleno 8.175 osoba od čega je 56,4 posto žena i 43,6 posto muškaraca. Među zaposlenim je najviše osoba sa SSS (36 posto), a slijede KV radnici (29 posto), radnici sa fakultetskim obrazovanjem (21 posto) i NK radnici (14 posto).

Posmatrajući dobnu strukturu osoba zaposlenih kroz navedene programe, mladih je 51 posto, osoba dobi od 30 do 40 godina je 20 posto i starijih od 40 godina je 29 posto.

Analizirajući period nezaposlenosti, 35 posto osoba obuhvaćenih navedenim programima su prije zaposlenja bile nezaposlene preko 12 mjeseci, a u prosjeku 30 mjeseci, što ukazuje na činjenicu da nešto više od jedne trećine obuhvaćenih osoba spada u dugotrajno nezaposlene osobe čija je nezaposlenost prekinuta zahvaljujući mjerama Federalnog zavoda za zapošljavanje.

U narednom periodu Zavod će objaviti i podatke o realizaciji više programa kojima je sufinansirano samozapošljavanja u 2023. godini, a na osnovu kojih je dat značajan doprinos pokretanju malih biznisa za mlade, žene, demobilisane borce i ostale kategorije nezaposlenih osoba.

Trenutno su u toku intenzivne pripreme programa aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinu, priopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje. Federalni zavod za zapošljavanje u ovoj godini za provedbu programa aktivnih politika namjerava izdvojiti nešto više od 85 milijuna maraka, a što je znatno veći iznos nego u prethodnoj godini, pri čemu će se raditi na realizaciji niza programa koji su se do sada pokazali iznimno uspješnima.

Izvor: vecernji

spot_img