8.4 C
Travnik
Srijeda, 21 veljače, 2024
NaslovnicaBiHSIPA u Mostaru zbog lažnih diploma pretresala univerzitet nastao spajanjem dvije institucije

SIPA u Mostaru zbog lažnih diploma pretresala univerzitet nastao spajanjem dvije institucije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Mostaru su zbog lažnih diploma pretresli dva privatna univerziteta koja su se ujedinila i nastavila rad pod zajedničkim krovom s novim imenom te im izuzeli sumnjivu dokumentaciju i studentske dosjee.

Kako Klix.ba saznaje na meti SIPA-e su bili Visoka škola “Union u Mostaru” i University of Modern Sciences “CKM – Mostar”, koje su se ujedinile i rad nastavile pod zajedničkim krovom kao Victoria International University, smješten na sjevernom ulazu u Mostar.

Radi se o univerzitetu koji organizuje studijske programe na četiri fakulteta sa širokim spektrom kompetencija, a to su “Fakultet ekonomskih studija”, “Fakultet prava i sigurnosnih studija”, “Fakultet zdravstvenih studija” i “Fakultet prometnih studija”.

Pretres u Mostaru je proveden u nastavku operativne akcije “Klaster” po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom državnog Tužilaštva BiH, te je od privatnih visokoškolskih ustanova privremeno oduzeta sumnjiva dokumentacija.

Kako nam je kazano iz SIPA-e u ovoj operativnoj akciji nije bilo hapšenja te je tokom akcije privremeno izuzeta dokumentacija u skladu sa zakonom i provedbom naredbe Suda BiH.

Privremeno oduzimanje dokumentacije u sklopu navedene akcije vrši se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizirani kriminal”, “Nedopuštena trgovina” i “Pranje novca”, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, i to “Podstrekavanje”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Falsifikovanje ili uništenje službene isprave” i “Krivotvorenje službene isprave”.

Dalje aktivnosti u cilju rasvjetljavanja ovog slučaj odvijaju se po nalogu državnog tužioca koji daje upute službenicima u skladu sa zakonom, a potkrijepljene naredbom Suda BiH, o čemu je javnost naknadno biti informisana.

Inače, riječ je o nastavku akcije koja je u više navrata tokom 2023. godine bila realizovana širom BiH. Do sada je rezultirala oduzimanjem studentskih dosjea, računara, matičnih knjiga te novca.

Izvor: klix

spot_img