6.3 C
Travnik
Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaBiHStranci prošle godine u BiH kupili robu vrijednu 81,12 milijuna KM

Stranci prošle godine u BiH kupili robu vrijednu 81,12 milijuna KM

– Lani je stiglo 271.068 zahtjeva za povrat PDV-a, dok je godinu prije ta brojka bila 244.281. Baš kao i prije, tijekom 2023. najviše su kupovali građani susjednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore i najčešće se radilo o robi široke potrošnje – rekli su u UNO-u.

Prošle godine stranim državljanima odobren je povrat 11,78 milijuna maraka PDV-a, što je za milijun KM više nego godinu prije. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, strani državljani su od siječnja do prosinca 2023. godine utržili robu vrijednu 81,128 milijuna maraka, dok je godinu prije, dakle u 2022. godini, kupnja kupaca bila teška 73,592 milijuna KM, piše Večernji list BiH.

Kupnja u susjedstvu

– Lani je stiglo 271.068 zahtjeva za povrat PDV-a, dok je godinu prije ta brojka bila 244.281. Baš kao i prije, tijekom 2023. najviše su kupovali građani susjednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore i najčešće se radilo o robi široke potrošnje – rekli su u UNO-u. Dodali su da je najveći broj zahtjeva za povrat PDV-a tijekom prošle godine bio na graničnim prijelazima Orašje, Zupci, Brčko, Gradiška, Uvac, Šamac, Šepak i Ivanjica. Bosanska Posavina godinama je bila prava šoping-meka za brojne Slavonce koji su svakodnevno, posebice vikendom, odlazili u kupnju preko granice – u Orašje, Brčko, Bosanski Brod, Bosansku Gradišku… Cijene su u BiH bile niže, a dodatna pogodnost prekograničnog šopinga je povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17%. Okolnosti su se poprilično promijenile pa je sada, recimo, hrana u većini slučajeva u Hrvatskoj jeftinija, ali još uvijek ima proizvoda zbog kojih se susjedima isplati u kupnju preko granice, ako ne zbog mnogo nižih cijena, onda svakako zbog povrata PDV-a. – Po hranu se više ne isplati ići u BiH, ali još uvijek ima druge robe zbog koje s vremena na vrijeme odemo preko granice. Prošlog smo ljeta išli u nabavu ručnika i posteljine i nekih stvarčica za apartmane. Cijene takvih proizvoda još su uvijek povoljnije nego kod nas i imamo pravo na povrat PDV-a. Na tekstil nema ni ograničenja poput onog za meso, duhan i slično – kaže nam gospođa iz Trogira. Prema podacima UNO-a BiH, strani državljani su tijekom 2021. ukupno kupili robe u vrijednosti od 51 milijun KM i istu iznijeli izvan carinskog područja BiH te zahtijevali povrat PDV-a u iznosu od 7,5 milijuna KM. Vrlo zanimljivo je da je u razdoblju prije pandemije najveći broj stranih kupaca dolazio iz susjedne Republike Hrvatske, dok je u 2020. i 2021. najveći broj stranih kupaca bio iz Republike Srbije. Ovo očito dokazuje da je Hrvatska kao članica EU-a za svoje građane imala značajno rigoroznije mjere prelaska državne granice u odnosu na susjednu Srbiju.

Uvjeti povrata

IzvTijekom 2020. strani državljani podnijeli su ukupno 226.440 zahtjeva za povrat PDV-a u BiH u iznosu od 9,5 milijuna KM. Ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u spomenutom razdoblju kupili i iznijeli iz BiH iznosi 65,5 milijuna KM. Zbog pandemije prouzročene koronavirusom broj zahtjeva stranih državljana za povrat PDV-a prepolovio se u odnosu na godinu prije. Tijekom 2019. strani državljani podnijeli su ukupno 438.763 zahtjeva za povrat PDV-a u Bosni i Hercegovini u iznosu od 19,5 milijuna KM. Ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u spomenutom razdoblju kupili i iznijeli iz BiH iznosi 134,3 milijuna KM. Tijekom 2018. strani državljani podnijeli su ukupno 405.781 zahtjev za povrat PDV-a u BiH u iznosu od 17,6 milijuna KM. Ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u spomenutom razdoblju kupili i iznijeli iz BiH je 121,2 milijuna KM. Iz Uprave za neizravno oporezivanje detaljno su objasnili koji su koraci u povratu poreza. Objašnjavaju da se zahtjev za povrat PDV-a podnosi na obrascu “PDV-SL-2” koji na zahtjev kupca, odnosno stranog državljanina popunjava prodavač u tri primjerka, od kojih original i jednu presliku daje kupcu, a drugu zadržava u svojoj dokumentaciji. – Stranac koji je obavio kupnju u BiH obvezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL-2” u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV-a odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi originalni obrazac “PDV-SL-2”, ovjeren od Carinske službe, prodavaču od kojega je roba kupljena, a ukupna vrijednost robe s PDV-om treba biti veća od 100 KM – objasnili su iz navedene nadležne institucije. Ističu kako je kupac, odnosno podnositelj zahtjeva, dužan prodavaču dostaviti broj računa u banci u slučaju da je ovjereni obrazac za povrat poreza dostavljen poštom. U Upravi za neizravno oporezivanje navode da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizelsko gorivo, ulje za loženje, ekstralako i lako specijalno, motorni benzin bezolovni, motorni benzin). Osim toga, povrat poreza nije moguće dobiti ni za kupljeni alkohol, alkoholna pića i duhanske prerađevine. Istina, državljani Hrvatske u BiH više ne dolaze po cigarete. Razlog nisu cijene, već ograničenja koja je uvela RH. Naime, preko granice se u RH mogu prenijeti samo dvije kutije cigareta.

Izvor: vecernji

spot_img