6.9 C
Travnik
Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaBiHDanas je najdepresivniji dan u godini: 'Proradite svoje emocije i više se...

Danas je najdepresivniji dan u godini: ‘Proradite svoje emocije i više se krećite po prirodi’

Psihologinja i i gestalt psihoterapeutkinja Ana Miletić kaže kako iz njenog iskustva nije jedan dan kritičan već je cijeli siječanj težak za određeni dio ljudi

Danas je najdepresivniji dan u godini ili “Blue Monday”, a nastao je u Velikoj Britaniji, kad je psiholog Cliff Arnall osmislio formulu na temelju koje je utvrdio da se najdepresivnijim danom u godinu može smatrati treći ponedjeljak u siječnju. Kasnije se ogradio od formule te priznao da ga je osmislio u marketinške svrhe. O tom fenomenu razgovarali smo s dvjema psihologinjama koje su otkrile svoja stajališta, ali i podijelile savjete kako se općenito nositi s depresivnim raspoloženjem tijekom siječnja.

Psihologinja i i gestalt psihoterapeutkinja Ana Miletić kaže kako iz njenog iskustva nije jedan dan kritičan već je cijeli siječanj težak za određeni dio ljudi.

24sata

– U siječnju se ljudi osjećaju potišteno, imaju manje energije, teško im je osjetiti veselje, zadovoljsvo, zahvalnost, osjećaju pojačani pritisak, i ansioznost. Naime, kraj godine je često obilježen pojačanim intenzitetom, bilo zbog aktivnosti ili druženja ili uzbuđenja što troši našu energiju i u siječnju se osjećamo “ispražnjeni”. Dodatno praznici mogu biti vrlo zahtjevni za ljude koji imaju teške odnose u obitelji ili su doživjeli gubitke pa im i to crpi energiju. Pored toga postoje i toksična očekivanja da moramo stalno biti veseli, da od nove godine moramo mijenjati i unapređivati sebe – rekla je.

24sata

Kako bi prevladali te osjećaje, Ana je podijelila savjete koji mogu pomoći da lakše prođemo kroz siječanj.

– Najbolje bi bilo da izbjegavate “velike odluke od Nove godine” jer u pravilu ne uspjevaju što vodi ka osjećaju krivnje i srama – savjetuje Ana i dodaje kako treba njegovati razumijevanja i suosjećanje za seb, odnosno da se nakon intezivnog perioda “povučete u brlog” i odmarate.

Također, važno je da s radoznalošću pogledate godinu iza sebe i odlučite što biste željeli sa sobom prenijeti u novu godinu, a što biste ostavili iza sebe.

– Napravite prostora u svom životu da možete isprocesirati emocije koje su aktivirane tijekom prosinca. Primjerice ako se javila tuga jer ste doživjeli gubitak u prethodnoj godini, kreirajte rituale gdje možete pustiti tu tugu (razgovor s povjerljivom osobom, slušanje glazbe, odlazak na groblje i sl.) – dodaje.

Osim toga, bitna je i tjelesna aktivnost pa počnite s hodanjem, planinarenjem, plivanjem, jogom ili plesom.

Slično razmišljanje ima i psihologinja Andreja Bogdan.

– Mnogo je razloga da je za neke siječanj posebno težak mjesec. Dolazi nakon prosinca, blagdana i Nove godine koji su praćeni većom potrošnjom, manjim poslovnim obavezama, putovanjima, obiteljskim okupljanjima, donošenjem odluka, ispunjenim ili neostvarenim željama…. Nekima će razlog za loše raspoloženje biti prazni bankovni računi, nekima neostvarene želje, neki će biti tužni zbog rastanaka od dragih osoba, nekima se teško vratiti u poslovnu kolotečinu ili u školu ili pak uviđaju da su njihovi planovi za početak godine bili preambiciozni…- rekla je.

24sata

Također, u hladnijem razdoblju godine više boravimo u zatvorenim prostorima, manje se krećemo i teže nam se nagovoriti na izlazak iz kuće čak i kada je on povezan s druženjem ili nekim zabavnim sadržajima.

Što smo do sada mogli naučiti?

– Trošenje krajem godine preko naših financijskih mogućnosti će doći na naplatu u siječnju, pa će umjerenija potrošnja smanjiti razloge za zabrinutost i loše raspoloženje koje možemo, ako smo skloni kupnjom podizati raspoloženje, popraviti na nekoj siječanjskoj rasprodaj – kaže psihologinja.

Ako ste tužni zbog rastanaka s članovima obitelji i prijateljima – češće ih posjećujte i provodite više vremena s njima. Ako ste i do sada bili neuspješni u realizaciji novogodišnjih odluka i planova, uvijek je dobro podsjetiti se da se ne rađamo s voljom, nego da je to vještina koju razvijamo tijekom života u različitim područjima vlastitog djelovanja.

24sata

Savjetovala je kako će boravak na svježem zraku i izlasci za sunčanih dana pozitivno djelovati na raspoloženje, naročito ako su povezani s dobrim društvom. Također, važna je i umjerenost u prehrani koja treba zadovoljavati energetske potrebe i biti raznolika, a poželjno je i umjereno uživanje u alkoholnim pićima.

– Ukoliko ste neraspoloženi, nemate interes ni za čime, izgubili ste apetit ili pretjerano jedete, ne možete spavati ili ste stalno umorni i pospani, ne možete se usredotočiti na školske ili radne zadatke, razdražljivi ste i skloni svađama, zaokupljeni teškim mislima korisno je posavjetovati se sa stručnjacima koji se bave mentalnim zdravljem – zaključila je.

Izvor: 24sata.hr

spot_img