3.7 C
Travnik
Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaBiznisEgipat povodom krize u Crvenom moru: "Prihod od Sueckog kanala manji za...

Egipat povodom krize u Crvenom moru: “Prihod od Sueckog kanala manji za 40 posto”

Suecki kanal je, inače, ključni izvor stranih valuta koje su neophodne Egiptu

Egipatski prihodi od naplate prolaza kroz Suecki kanal su, od početka godine, pali za 40 posto u odnosu isti period 2023. godine, izjavio je šef Uprave Sueckog kanala Osama Rabi. 

Kako navodi Reuters, to je posljedica napada jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru, zbog čega su glavni brodski prevoznici počeli da izbjegavaju spornu rutu.

Promet brodova manji za 30 posto

Promet brodova je, naime, manji za 30 posto u periodu između 1. i 11. januara, u odnosu na isti period godinu ranije, sa 777 na 544, rekao je Rabi.

Suecki kanal je, inače, ključni izvor stranih valuta koje su neophodne Egiptu, a vlasti u Kairu su se trudile da povećaju taj prihod posljednjih godina, zbog čega je 2015. godine kanal proširen.

Međutim, jemenski Huti već sedmicama napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru kako bi dali podršku palestinskoj grupi Hamas u njenoj borbi protiv Izraela, i to je ostavilo velike posljedice na trgovinu. Mnogi komercijalni prevoznici preusmjerili su brodove na druge rute.

Stabilizacija situacije

Rabi je rekao da su samo brodovi koji su morali odmah da pođu na svoje putovanje krenuli rutom oko Rta Dobre nade, dok drugi čekaju da se situacija stabilizuje.

– Zabrinutost pošiljalaca za bezbjednost ne može se prevazići sniženjem naplate prolaza ili drugim podsticajima koje nudi Suecki kanal – rekao je on i dodao: 

– Veći dio robe će se vratiti (na rutu kroz Suecki kanal) kada se ovo završi.

Izvor: avaz

spot_img