9.3 C
Travnik
Srijeda, 21 veljače, 2024
NaslovnicaZanimljivostiDa li automobil treba češće prati u zimskim mjesecima?

Da li automobil treba češće prati u zimskim mjesecima?

Automobil bi trebalo da se pere zimi koliko i u ljetnjim mesecima, kažu u Njemačkom autoklubu (ADAC). Nesporno je da se čist automobil može ranije vidjeti na putu, posebno po lošem vremenu zahvaljujući odsjajima svjetlosti. Ali od uvođenja obaveznih dnevnih svjetala za automobile, ova prednost više nije toliko presudna.

Da li je tačno da je automobil zimi zagađen ostacima soli na putu? Da i ne. Konstatacija da zimska prljavština ima ogroman korozivni efekat na farbu, odnosno da se mora što češće uklanjati, odnosi se samo na prethodno oštećene dijelove automobila (ogrebotine ili ljuštenje).

Međutim, besprekorno ofarbane površine lako se nose sa ovim naletima prljavštine. Čak ni pod vozila obično nema problema sa korozijom: sa fabrički napravljenim zaptivkama, poboljšanom zaštitom podvozja i upotrebom pocinkovanog lima, prenosi Revija HAK.

Ne treba ići u perionicu kada su temperature ispod -10 stepeni Celzijusa. Trebalo bi da izbjegavate toplotni šok kada voda za pranje automobila, koja je oko 10 do 30 stepeni Celzijusa, pokrije dijelove vozila koji su nedavno bili izloženi hladnoći.

Prije ulaska u auto-perionicu potrebno je ukloniti sve ostatke snijega i (naročito) leda, jer ih četke poput brusnog papira mogu povući po tijelu! Dodatni i skupi super programi sa zaštitom od vrućeg voska ili podvozja nisu neophodni sa tehničke tačke gledišta vozila. Ali svako može sam da odluči čime želi da počasti svoje vozilo.

Izvor: Nezavisne

spot_img