7.8 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiznisDanski div nakon Sueskog odustaje i od Panamskog kanala

Danski div nakon Sueskog odustaje i od Panamskog kanala

DANSKI brodar A.P. Moller-Maersk izvijestio je da će prijeći na željeznicu zbog niskog vodostaja u Panamskom kanalu koji je zakočio tranzit na važnoj pomorskoj trgovačkoj ruti.

Uprava Panamskog kanala smanjila je dopušteni broj i težinu brodova u tranzitu zbog aktualne i prognozirane razine vode u jezeru Gatun, glavnom rezervoaru koji se napaja oborinama i omogućuje prolaz brodova kroz sustav ustava, priopćio je Maersk.

“Brodovi koji su koristili Panamski kanal sada će ga zaobilaziti i koristiti ‘kopneni most’ i željeznicu za prijevoz tereta na 80 kilometara dugom potezu preko teritorija Paname do druge obale”, objasnila je tvrtka u bilješci kupcima.

Problemi i u Suezu zbog napada Huta

Početkom studenog uprava kanala smanjila je zbog suše u Panami broj brodova s 31 na 25 dnevno i najavila da će ih do početka veljače 2024. spustiti na samo 18. To je prisililo tankere s gorivom i brodove sa žitaricama da se okrenu drugim, duljim rutama kako bi izbjegli zastoje.

Maersk ima problema i Crvenom moru i trenutno umjesto kroz Sueski kanal plovi oko Rta dobre nade kako bi izbjegao napade jemenskih Huta koji ometanjem plovidbe brodova povezanih s Izraelom iskazuje podršku Palestincima u Pojasu Gaze pod izraelskom okupacijom.

Izvor: Index

spot_img