20.2 C
Travnik
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiLiječnik upozorio na uobičajen kozmetički predmet koji može uzrokovati ozbiljan osip

Liječnik upozorio na uobičajen kozmetički predmet koji može uzrokovati ozbiljan osip

AKO NA LICU i vratu imate osip koji ne nestaje te upaljene, bolne prištiće, možda su krivac kistovi kojima nanosite šminku.

Dr. Sermed Mezher komentirao je slučaj 30-godišnjakinje koja je posjetila liječnika zbog ozbiljnog osipa na licu. Isprobala je steroide, lijekove protiv gljivica, antibiotike i kreme protiv akni, ali ništa nije pomagalo. Liječnik opće prakse uputio ju je dermatologu, koji je uzeo bris i shvatio da su krivac njezine četkice za šminku.

“Pacijentica je na licu imala bakteriju Pseudomonas, koja obično pogađa samo ljude oslabljenog imuniteta, poput onih s HIV-om ili onih koji su bili na kemoterapiji. Šokantno je bilo to što su izvor bakterije bili nečisti kistovi za šminku”, rekao je dr. Mezher.

Savjetuje ženama da provjere jesu li njihove četkice za šminkanje i pribor čisti kako bi im koža bila zdrava. Cijeli video možete pogledati ovdje.

Anketa koju je 2023. proveo Beauty Pie na više od 1000 ispitanika otkrila je da 45 posto ljudi nikad nije opralo svoj kist za nanošenje pudera, a više od polovice nikad nije očistilo spužvicu za blendanje.

Izvor: Index

spot_img