27.3 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaSvijetPrijeti li Bliskom istoku nova eskalacija: Zaboravljeni sukob postaje sve veći problem...

Prijeti li Bliskom istoku nova eskalacija: Zaboravljeni sukob postaje sve veći problem za Tursku

Dvostruki napad separatističke Kurdistanske radničke stranke (PKK) u sjevernom Iraku tokom prethodnog vikenda u kojima je poginulo 12 turskih vojnika ponovo su aktuelizirali ovaj zaboravljeni sukob.

PKK, sa sjedištem u planinama Qandil u sjevernom Iraku, prvi je u petak izveo iznenadni napad na ispostavu Sur Tepe u regiji Harkuk, koja se nalazi na granici s Turskom u sjeveroistočnom Iraku, ubivši šest turskih vojnika.

Sljedećeg dana, militanti su se infiltrirali na položaj koji su držali Turci dalje na zapadu, u selu Amedi u mjestu Duhok, ubivši dodatnih šest turskih vojnika. Obje su ispostave, iako udaljene jedna od druge, planinska područja s oštrim zimskim uvjetima.

Ankara je od 2019. prodrla dublje u irački teritorij pod operacijom Claw Lock, uspostavivši niz privremenih kampova kako bi spriječila kretanje PKK-a prema Turskoj korištenjem oružja poput dronova i satelita.

PKK vodi sukob protiv turske države od 1980-ih, uključujući nasilje u kojem su poginuli deseci hiljada ljudi. Turska, SAD i EU proglasile su PKK terorističkom grupom zbog napada koje je izvršila na civile.

Snježna oluja

PKK u tome uspio zbog snježne oluje i guste magle u oba područja, gdje dronovi ne mogu pratiti njegovo kretanje, a nadzor je ograničen.

Turska vojska pojačala regiju Sur Tepe s dva dodatna ogranka komandosa. Iako je komandant bataljuna bio ranjen tijekom sukoba, on nije odustao od rukovođenja, čime su spriječeni veći gubici za Turke.

Drugi napad, koji se dogodio u selu Duhok, bio žestok, a dvije su se strane sukobljavale gotovo “prsa o prsa” više od dva sata na vrlo uskom području. Rezultat toga je 12 ubijenih militanata PKK.

Međutim, napadi su naveli mnoge da posumnjaju u održivost smještaja turskih vojnika u improvizirane kampove prekrivene snijegom, posebno nakon što su snimke koje prikazuju lokacije procurile u medije, a gdje je pojačanje i opskrba izuzetno teško zbog udaljenosti od granice.

Kritike iz Turske

Penzionisani turski pukovnik Orkun Ozeller rekao je za tursku televiziju KRT da je trenutna turska operacija “pogrešna i strateški i taktički” zbog udaljenosti od turskih graničnih područja.

Turska ima problem s uspostavom baza u Iraku jer se regionalna vlada Kurdistana, koja kontroliše ovo područje, protivi ovoj ideji.

Turska posjeduje kontrolne tačke na granici, no one nisu dostatne za akcije upada na Irački teritorij. Teški geografski, ali često i vremenski uslovi kao rezultat imaju izolaciju turskih vojnika.

Turska vojska je ranije napuštala ove ispostave zimi, ali se čini da je promijenila svoju strategiju. PKK-u je bilo lakoe gađati turske položanje jer imaju lakše oružje koje im olakšava kretanje. Napretkom u turskom naoružanju i poboljšanim performansama protiv PKK-a, turska vojska stekla dovoljno samopouzdanja da nastavi operacije čak i tokom zime, ali to vjerojatno znači više žrtava za tursku vojsku.

Političko rješenje?

Turska vojska je nakon napada pokrenula osvetničku zračnu kampanju protiv PKK-a i Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u Siriji, posebno ciljajući infrastrukturu, poput naftnih postrojenja i električnih stanica u sjeveroistočnoj Siriji. Turska na SDF gleda kao na sestrinsku organizaciju PKK-a, iako SAD podržava i naoružava ovu grupu.

Većina smatra da su turske operacije u Siriji i Iraku naziva privremeno rješenje te je zaključak da se ovo pitanje nikada ne može u potpunosti riješiti vojnim putem.

Imati vojnu prevlast može biti korisna, ali ako se ne koristi kao osnov za političko rješenje, prijetnja PKK-a, koja je dio šireg kurdskog pitanja, i dalje postojati.

Izvor: klix

spot_img