22.5 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHU BiH turističku vizu najčešće traže državljani Saudijske Arabije, a onu za...

U BiH turističku vizu najčešće traže državljani Saudijske Arabije, a onu za dugoročni boravak i rad Kinezi, Indijci…

Prema podacima iz dokumenta “Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za 2022. godinu”, koju je izradilo Ministarstvo sigurnosti BiH, tijekom prošle godine u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine odobreno je više od 22 tisuće viza

U Bosnu i Hercegovinu, kada je riječ o državljanima država s kojima naša zemlja nema potpisan vizni režim, turistički najviše dolaze državljani Kraljevine Saudijske Arabije, dok u svrhu rada bez radne dozvole ili obrazovanja ovu državu najčešće biraju Kinezi, Indijci i Nepalci, piše Večernji list BiH.

Posebne oznake viza

Zanimljivo je spomenuti i kako su tijekom prošle godine stalni boravak tražili i dobili u najvećem broju državljani Crne Gore, Austrije i Hrvatske. Prema podacima iz dokumenta “Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za 2022. godinu”, koju je izradilo Ministarstvo sigurnosti BiH, tijekom prošle godine u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine odobreno je više od 22 tisuće viza. Strancima je uglavnom izdavana viza za kratkoročni boravak – viza C, koja strancu omogućava tranzit, jedan ili više ulazaka ili boravaka u Bosni i Hercegovini u određenom razdoblju. Ova viza izdaje se za poslovna putovanja, putovanja u svrhu obrazovanja, obuke ili u sličnu svrhu, za turistička ili druga putovanja, u privatne svrhe, za putovanja na političke, znanstvene, kulturne, sportske, vjerske ili druge događaje, kao i za putovanja iz ostalih razloga za koja je dovoljan kratkoročni boravak. Najveći broj viza odobren je državljanima Kraljevine Saudijske Arabije.

Kada je riječ o vizi D, odnosno vizi za dugoročni boravak, koja omogućava strancu boravak do 180 dana u Bosni i Hercegovini, kao i podnošenje zahtjeva za odobrenje privremenog boravka u BiH, najveći broj zahtjeva podnesen je iz razloga izdane radne dozvole – rad bez radne dozvole, obrazovanje i spajanje obitelji. Zahtjev za izdavanje vize D podnijeli su u najvećem broju državljani Kine, Indije i Nepala. Inače, za državljane sljedećih zemalja nije potrebna viza za ulazak u BiH: Albanija, Andora, Antigva-Barbuda, Argentina, Australija, Austrija, Azerbajdžan, Bahami, Bahrein, Barbados, Belgija, Brazil, Brunej, Bugarska, Crna Gora, Kina, Češka Republika, Čile, Danska, Dominika, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Grenada, Gruzija, Gvatemala, Nizozemska, Honduras, Hrvatska, Irska, Island, Istočni Timor, Italija, Izrael, Japan, Kanada, Katar, Cipar, Kiribati, Kolumbija, Koreja – Republika, Kostarika, Kuvajt, Letonija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Mađarska, S. Makedonija, Malezija, Malta, Malteški viteški red, Maršalovi Otoci, Mauricijus, Meksiko, Mikronezija, Monako, Moldavija, Nikaragva, Novi Zeland, Norveška, Njemačka, Oman, Palau, Panama, Paragvaj, Peru, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Salvador, Samoa, San Marino, Sejšeli, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Slovačka, Slovenija, Solomonsko Otočje, Srbija, Sveta Lucija, Sveta Stolica, Sv. Kristofer i Nevis, Sv. Vincent i Grenadini, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tonga, Trinidad i Tobago, Turska, Tuvalu, UK Velike Britanije i Sjeverne Irske, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Urugvaj, Vanuatu i Venezuela.

Privremeni boravci

Podaci iz navedenog dokumenta “Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu” pokazuju kako je tijekom prošle godine izdano više od 11 tisuća privremenih boravaka (prvi put izdani i produženi privremeni boravci) strancima u BiH. Najviše dozvola za privremeni boravak izdano je državljanima Turske, Srblje i Hrvatske.

– Većini stranaca koji su tijekom 2022. godine imali odobren privremeni boravak u BiH dozvola je izdana na temelju spajanja obitelji (34,5%), u svrhu rada s radnom dozvolom (27%) i obrazovanja (17,8%). Istodobno, odobreno je više od 390 stalnih boravaka, u najvećem broju državljanima Crne Gore, Hrvatske i Austrije – zaključeno je u spomenutom dokumentu

Izvor: vecernji

spot_img