14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiPet malo poznatih simptoma nedostatka vitamina B12

Pet malo poznatih simptoma nedostatka vitamina B12

VITAMIN B12 esencijalni je nutrijent koji se uglavnom nalazi u životinjskim proizvodima kao što su meso, sir i jaja, a ljudskom tijelu potreban je za stvaranje crvenih krvnih stanica.

Ako duže vrijeme patimo od nedostatka vitamina B12, mogu se javiti iscrpljujući problemi koji otežavaju svakodnevni život. Zbog njegove uloge u opskrbi tijela kisikom, nije iznenađujuće da nedostatak B12 može uzrokovati anemiju i simptome poput ekstremnog umora, slabosti mišića, vrtoglavicu ili ošamućenost. Međutim manje je poznato da nedostatak vitamina B12 može uzrokovati i kognitivne probleme.

Prema članku objavljenom u British Medical Journalu (BMJ) ove godine, postoji pet problema koji se vide kod 85 posto pacijenata s nedostatkom B12: problemi s pamćenjem, kognitivne teškoće, afazija, problemi s učenjem i glavobolje (migrene).

“Anemija je prisutna u manje od 20 posto ljudi s nedostatkom vitamina B12. Neurološki problemi, koji su puno češći, mogu potrajati mjesecima ili čak godinama dok se potpuno ne povuku”, navodi se u članku.

Ako sumnjate u nedostatak vitamina B12, zatražite savjet liječnika. U većini slučajeva situacija će se popraviti kada prehranu obogatite mesom, ribom, sirom, maslacem, jajima, prehrambenim kvascem i hranom obogaćenom vitaminom B12. Međutim, ako je nedostatak ozbiljniji, možda ćete morati svakodnevno uzimati dodatke prehrani ili čak primati injekcije.

Izvor: Index

spot_img