21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiMedicinska sestra upozorila na malo poznati znak raka grlića maternice

Medicinska sestra upozorila na malo poznati znak raka grlića maternice

MEDICINSKA sestra s više od 20 godina radnog iskustva otkrila je da postoji veza između raka grlića maternice i učestalosti mokrenja. Jane Clarke savjetuje ženama da obrate pažnju na “česte i iznenadne nagone za mokrenjem koje je teško kontrolirati”, jer to može biti simptom raka.

“Na primjer, zabrinjavajuće je ako trebate mokriti mnogo puta tijekom dana i noći, ali i ako vam ‘pobjegne'”, rekla je, piše Daily Mail.

Rak grlića maternice razvija se na vratu maternice i ne mora uzrokovati nikakve simptome, ili oni možda neće biti očiti. Glavni uzročnik bolesti je HPV, odnosno humani papiloma virus. 

HPV je vrlo čest i obično nestane sam od sebe bez ikakvih problema. No, ponekad uzrokuje promjene u stanicama vrata maternice koje se mogu razviti u rak vrata maternice. U prosjeku se to događa polako, obično između pet i 20 godina.

“Male krvne žile u sluznici mjehura zbog raka mogu oslabjeti i krvariti, pa možete primijetiti da vaš urin poprima blagu ružičastu nijansu. Promjene u funkciji mokraćnog mjehura također se mogu pojaviti nakon radikalne histerektomije”, dodala je Clarke.

Ako dođe do dijagnoze raka grlića maternice, slijedi liječenje. Nakon njega postoje brojne strategije koje mogu poboljšati urinarnu inkontinenciju, čestu posljedicu radioterapije, kao što je prehrana bogata vlaknima, održavanje hidratacije i izbjegavanje alkohola. Jane također preporučuje redovito izvođenje vježbi za zdjelično dno.

“Upamtite, ako počnete osjećati poteškoće s mokrenjem ili sumnjate da imate urinarnu infekciju, odmah potražite liječničku pomoć”, savjetovala je za kraj.

Izvor: Index

spot_img