20.7 C
Travnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiPopularno voće moglo bi spriječiti demenciju i depresiju, pokazuje istraživanje

Popularno voće moglo bi spriječiti demenciju i depresiju, pokazuje istraživanje

JAGODE bi mogle pomoći u prevenciji demencije i depresije kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom u srednjoj dobi, piše The Sun. Tijekom 12 tjedana, dnevna porcija tog voća poboljšala je raspoloženje i smanjila probleme vezane uz pamćenje i mentalno zdravlje, pokazalo je istraživanje.

“Demencija je opći pojam koji obuhvaća mnoge različite bolesti, a za nijednu nema lijeka. Nije jasno kada će i hoće li učinkovita terapija biti dostupna, stoga je prevencija i ublažavanje simptoma putem izbora prehrane i načina života trenutno najbolji pristup koji imamo”, rekao je profesor Robert Krikorian sa Sveučilišta u Cincinnatiju.

Profesor Krikorian smatra da se otkriće njegova tima vjerojatno može pripisati protuupalnom djelovanju antocijanina koji se nalazi u jagodama.

“Željeli smo raditi s populacijom srednje dobi s prekomjernom tjelesnom težinom jer je demencija stanje za koje se vjeruje da se razvija tijekom desetljeća. Nadalje, upala je vjerojatno faktor koji doprinosi metaboličkim poremećajima kao što su pretilost, predijabetes i dijabetes tipa 2”, dodao je.

Jagode su važne za održavanje zdrave prehrane jer osiguravaju 100 posto preporučene dnevne doze vitamina C u jednoj šalici. Također sadrže hranjive tvari korisne za srce.

Izvor: Index

spot_img