27.3 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHSvi koji primaju platu iz budžeta KS imat će veću osnovicu za...

Svi koji primaju platu iz budžeta KS imat će veću osnovicu za 16,7 posto

Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela odluku na osnovu koje će, od početka naredne godine, za 16,7 posto biti povećana osnovica radnicima koji primaju plaće iz Budžeta KS.  

Povećanje osnovice sa 330 na 385 KM odnosi se na zaposlene u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, policiji te državne službenike i namještenike.

Takva odluka Kantonalne vlade uslijedila je nakon usaglašavanja sa sindikatima.  

Povećanje osnovice znači 58 miliona KM više za tu namjenu u narednoj, u odnosu na ovu godinu, što je ugrađeno u Nacrt budžeta KS za 2024. godinu.

Kako navodi ministar finansija Kantona Sarajevo Emir Dedović, to povećanje, unatoč smanjenom ponderu za KS i ostalim izazovima, ni na koji način neće ugroziti nijednu drugu stavku koja se finansira iz kantonalnog budžeta.     

Objašnjava da će na taj način konačno biti dostignuta visina osnovice na federalnom nivou te da se takvom odlukom u vremenu inflacije, želi zadržati kadar u institucijama Kantona.  

“Nije bilo jednostavno doći do tog povećanja, ali naše je opredjeljenje da to uradimo, da institucije koje su dosad imale najmanju osnovicu od svih u Kantonu Sarajevo izjednačimo s nivoom Federacije. Na taj način šaljemo poruku da nam je stalo da institucije zadrže zaposlene, da bi mogli neometano funkcionirati”, navodi ministar Dedović.

Kako dodaje, sa sindikatima je dogovoren nastavak pregovora vezano za druga prava koja proizilaze iz kolektivnih ugovora.  

“Ministar podsjeća da je Vlada ozbiljna u namjeri da sistem plaća sistemski uredi, te podsjeća da se otpočelo s projektom analize sistema plata i nagrada u KS u saradnji sa Ekonomskim institutom Sarajevo. Taj projekt ima za cilj da ujednači trenutne razlike, odnosno da se izradi katalog koeficijenata, kako bi zaposleni istog nivoa obrazovanja i na istim pozicijama u zdravstvu, obrazovanju ili ministarstvima imali imali iste plaće”, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Izvor: KLix

spot_img