21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHEvo kakvo nas vrijeme očekuje u prvih 15 dana novembra…

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u prvih 15 dana novembra…

Oktobar će završiti sa nadprosječnim temperaturama zraka, ali uz nestabilno vrijeme, kišu i pljuskove koji će biti izraženiji na jugu zemlje.

Ujedno, uz manjak padavina oktobar 2023. godine, će biti i najtopliji oktobar u Bosni i Hercegovini od početka službenih mjerenja. U prvoj sedmici novembra zadržaće se nadprosječno toplo ali uz nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima. Izraženije padavine očekuju se u južnim i jugozapadnim područjima zemlje.

U centralnim, sjevernim i istočnim područjima, padavine neće izostati ali će biti znatno manje u odnosu na južna područja.
Minimalne temperature zraka varirat će od 5°C do 10°C u Bosni, na području Hercegovine do 12°C. Najveće dnevne vrijednosti temperatura bit će u rasponu od 15°C do 20°C u Bosni. Na jugu zemlje i do 22°C.

Nestabilno vrijeme s kišom prognozira se i u periodu od 06.11. do 11.11. Izraženije padavime moguće su na jugu i jugozapadu zemlje. Prema trenutnim sinoptičkim modelima stabilizacija vremenskih prilika izgledna je od 12.11.
Jutarnje temperature kretat će se između 3°C do 8°C, na jugu zemlje do 10°C. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 10°C do 15°C u Hercegovini do 16°C.

Izvor: Slobodna Bosna

spot_img